Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele măsuri luate de guvernul sârb după atacul armat din Belgrad: Testare anti-drog obligatorie în școli și proceduri mai lungi pentru autorizațiile de arme

Guvernul Serbiei a luat primele decizii după tragedia de miercuri de la școala elementară „Vladislav Ribnikar”, unde opt elevi și un paznic au murit.

Astfel, potrivit celor mai recente hotărâri, Guvernul propune un proces de doi ani privind eliberarea autorizațiilor de deținerea armelor de foc scurte (autorizații de achiziție de arme, certificate de arme etc.). În termen de trei luni, revizuirea tuturor licențelor de arme eliberate trebuie să fie finalizată, potrivit Euronews Serbia.

De asemenea, s-a decis ca, în termen de șase luni, să fie finalizat controlul persoanelor care au permis de păstrare a armelor și, în special, controlul dacă sunt îndeplinite cerințele legale pentru depozitarea în siguranță a armelor, precum și dacă armele sunt depozitate separat de muniție și dacă accesul minorilor și altor persoane neautorizate la arme și muniție este împiedicat în mod adecvat.

Controlul tuturor poligoanelor de pe teritoriul Republicii Serbia va trebui finalizat în termen de trei luni, iar într-o lună vor fi elaborate reglementări privind condițiile și modul de utilizare a poligoanelor, inclusiv interzicerea accesului minorilor.

Ministerul Justiției sârb trebuie să pregătească, în cadrul Grupului de Lucru existent pentru Modificări la Codul Penal, modificări ale legii care să prevadă răspunderea penală pentru persoanele care permit ca minori și alte persoane neautorizate să dobândească arme de foc și care pregătesc minori și alte persoane neautorizate să manipuleze arme de foc.

De asemenea, Ministerului Justiției i se sugerează să ia în considerare posibilitatea modificării Codului Penal pentru a scădea limita de vârstă pentru răspunderea penală a minorilor de la 14 la 12 ani, cu respectarea standardelor internaționale și europene.

Testele antidrog obligatorii sunt introduse în școli

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății trebuie să coopereze, în termen de o lună, pentru elaborarea unor reglementări care să permită introducerea testelor antidrog obligatorii în licee și școli primare pentru elevii de clasele a VII-a și a VIII-a.

În zece zile, guvernul va forma un Consiliu pentru Prevenirea Violenței, care va asigura, printre altele, organizarea de echipe mobile pentru violența prin protocoale între centrele de asistență socială și alte servicii (instituții de învățământ și sănătate, poliție), care ar răspunde de urgență cazurilor de violență și în consultare cu sindicatele lucrătorilor din învățământ și asociațiile de părinți ai elevilor să ia în considerare oportunitatea adoptării unei măsuri de interzicere a folosirii telefoanelor mobile în școli.

Se dispune Ministerul Justiției și Ministerul Informațiilor și Telecomunicațiilor să analizeze, în cooperare, în termen de o lună, posibilitatea înăspririi sancțiunilor pentru nerespectarea obligațiilor prescrise ale furnizorilor de servicii media, inclusiv internetul și alte platforme electronice, spre exemplu, interzicerea conținutului de programe care evidențiază și susține violența, comportamentul criminal și alte comportamente ilegale, difuzarea scenelor de violență brutală și a altor conținuturi care pot dăuna grav dezvoltării fizice, mentale sau morale a minorilor, pe rețelele de socializare.

După cum s-a spus, în termen de zece zile, Guvernul va forma un Grup de Lucru pentru Siguranța Copiilor pe Internet, care va avea în vedere introducerea unor măsuri de interzicere a accesului la site-uri web (DARK NET și similare) care conțin sfaturi despre cum să ucidă, achiziționează droguri sau arme de foc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE