Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Perseide 2022. Când și de unde se poate vedea cea mai spectaculoasă ploaie de stele căzătoare

Cea mai spectaculoasă ploaie de stele căzătoare, cunoscută sub numele de Perseide, va atinge apogeul în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Fenomenul are loc în fiecare an, în perioada verii, dar cele mai multe stele căzătoare pot fi văzute în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 4, ora locală a României.

„Nu o să vedeți o ploaie de stele neapărat, pentru că nu vor fi foarte multe pe oră și, practic, o să le vedem doar pe cele mai strălucitoare stele căzătoare, cei mai strălucitori meteori, pentru că din cauza luminii lunii cerul va fi gri și stelele căzătoare mai puțin strălucitoare, care sunt și mai multe, nu se vor vedea, deci dacă ar fi să ne gândim, ieșim afară, după miezul nopții, stăm minimum o oră, undeva în afara orașului și ne uităm pe cer și, practic, din când în când o să vedem cum pe neașteptate și foarte rapid apar și trec niște dâre foarte luminoase. Dacă ei vin dinspre Nord, dacă se cunosc punctele cardinale, înseamnă că ați văzut o perseidă, adică un fir de praf din coada acelei comete”, a explicat astronomul Adrian Șonka, la Euronews Romania.

„Uneori se văd și sateliții artificiali”

Șonka a mai explicat „că uneori se văd și sateliții artificiali, de obicei câteva minute, și mulți oameni îi confundă cu stelele căzătoare”.

„Stelele căzătoare se văd și mâine noapte. De obicei, norul acesta de praf prin care trecem acum este destul de gros, lat, ca să spun așa, și Perseidele au început să se vadă de acum o săptămână, numai că în noaptea asta ar trebui să fie cele mai multe, cu toate că noaptea următoare nu vor fi mult mai puține, ci vor fi cam la fel de multe, adica 10-20 pe oră, dacă stăm să ne uităm o oră pe cer”, a mai adăugat astronomul.

Întrebat care este intervalul orar recomandat pentru a observa Perseidele, Adrian Șonka a răspuns că de la miezul nopții până dimineața, la ora 3.

„Cu cât mai aproape de dimineață, cu atât mai bine. Cel mai bine este de undeva de la miezul nopții cam până pe la ora 3 dimineașa și trebuie privit în sus, pe cer, spre Nord-Est sau Vest, nu spre luna plină și nu în telefoane”, a conchis astronomul Adrian Șonka.

Ce sunt Perseidele

Perseidele sunt particule de praf cu diametrul de un milimetru, care aprind cerul când intră în atmosfera Pământului și lasă o dâră luminoasă. Provin de de la o cometă compusă din gheață, stâncă și praf, care orbitează în jurul Soarelui.

Potrivit specialiștilor de la NASA, în mod normal, cad între 50 și 100 de stele pe oră, dar, din cauza faptului că va fi o noapte cu lună plină, anul acesta, vom vedea cel mult 10-20 pe oră. Perseidele pot fi observate cu ochiul liber doar din zonele unde cerul este curat, în afara orașelor, la țară sau la munte.

De unde se văd cel mai bine Perseidele

Cel mai bun loc pentru a admira „ploaia de stele", la fel ca şi în cazul majorităţii ploilor de meteori, este locul cel mai întunecat, departe de lumina artificială a oraşelor. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă".

Fenomenul de „stea căzătoare" este foarte bine cunoscut. Pentru o fracţiune de secundă se vede acest fenomen, denumit de astronomi „meteor" (stea căzătoare), produs de particula de praf cosmic care arde în atmosferă. Fragmentul care cade pe Pământ, se numeşte meteorit, potrivit www.astro-urseanu.ro, citat de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE