Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolele din piscine, lacuri sau mări. La ce boli suntem expuși, după ce mergem să înotăm

Vara și temperaturile caniculare fac plajele și ștrandurile neîncăpătoare. Însă apele dulci din piscine, râuri sau lacuri, dar și din apa de mare pot provoca o serie de boli infecțioase. Printre cele mai comune dintre acestea se numără conjunctivita, otita, infecțiile digestive, respiratorii, precum și cele ale pielii. Medicii spun că vara se dublează numărul toxiinfecțiilor alimentare, de exemplu.

Pentru a suporta mai bine temperaturile care pot atinge chiar și 40 de grade Celsius, mulți dintre români caută o soluție pentru a se răcori. Dar trebuie să fim informați, cu privire la locul pe care îl alegem. Râurile și lacurile neamenajate trebuie evitate.

Microorganismele din apa contaminată pot intra în urechi, ochi, nas și pot ajunge pe piele, ducând la infecții

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”: De multe ori, regulile de igienă nu sunt respectate, cei mici poate nu se spală pe mâini destul de des și aici cred că e rolul nostru. Și, într-adevăr, putem spune că în vară avem un număr cel puțin dublu de toxiinfecții alimentare. E o realitate.

Apa bazinelor trebuie schimbată la intervale regulate de timp și tratată corect cu dezinfectant special, care să împiedice înmulțirea microorganismelor.

Răzvan Brașoveanu, administrator parc acvatic: Această apă se duce într-un vas tampon de unde se reclorinează, retratează, apoi revine fresh și curată în bazine. Folosim cele 2 analize obligatorii date de legiuitor, trimitem mostre de apă către DSP. Angajații noștri sunt instruiți să verifice calitatea apei, deși nu este cerut de norma legislativă, o dată la o oră, maximum la 2 ore.

Este important să faceți duș înainte și după ce ați intrat în apă. Dar și să purtați papuci până în bazin și să vă asigurați că piscina este curată. Cei mai expuși bolilor cauzate de apa din piscină sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar deficitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE