Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazurile de West Nile, boala transmisă de țânțari, sunt în creștere în Italia

Se știe că țânțarii sunt blestemul verii în Italia, deoarece lunile cele mai calde și umede ale anului duc la o abundență de insecte deranjante, printre care țânțari.

Vara aceasta, în special, s-a înregistrat o creștere dramatică a numărului de cazuri West Nile, boala originară din Africa, Orientul Mijlociu, Asia și Australia, al cărei virus este transmis de țânțari.

Cât de frecvent este virusul West Nile în Europa?

Din 1999, virusul, care provoacă așa-numita febră West Nile, a călătorit departe de zonele în care a fost în mod tradițional răspândit.

În prezent, se găsește pe toate continentele planetei, cu excepția Antarcticii, iar în SUA este principala cauză a bolilor transmise de țânțari.

Boala este încă relativ rară în Europa. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), la data de 27 iulie au fost raportate în Europa aproximativ 55 de cazuri de în acest an.

În Italia sunt cele mai multe cazuri

Dar datele relevă un fapt alarmant: din cele 55 de cazuri, 42 au fost raportate numai în Italia. Acest număr este de peste trei ori mai mare decât numărul de cazuri raportate în Grecia (12), următoarea țară cu cel mai mare număr de cazuri dintre cele patru din Europa care au raportat virusul pe teritoriul lor.

Celelalte țări, Serbia și Slovacia, au raportat 16 cazuri și, respectiv, un singur caz.

Dintre cei care au contractat virusul și au dezvoltat febra West Nile, cinci persoane au murit din cauza bolii până la sfârșitul lunii iulie.

Cât de mare este epidemia din acest an?

În ultima săptămână, numărul de infecții raportate în Italia a crescut vertiginos. A ajuns la 94 la data de 4 august, 52 de cazuri noi fiind înregistrate doar într-o săptămână.

Bilanțul total al deceselor cauzate de virus a crescut, de asemenea, de la cinci la șapte în ultima săptămână, cu cinci decese în regiunea Veneto, unul în Emilia-Romagna și unul în Piemonte.

Cum se recunoaște tânțarul purtător de virus?

Nu toți țânțarii sunt cunoscuți ca fiind purtători ai virusului West Nile. Oamenii de știință au identificat în mod specific specia Culex ca fiind cea responsabilă de răspândirea virusului.

Țânțarii Culex au o dimensiune de 4-10 mm, sunt de culoare maronie și nu au niciun model specific pe corp. Se deosebesc de ceilalți țânțari europeni datorită proboscisului (mica lor "gură" care mușcă). De asemenea, picioarele lor nu au aceleași modele de inele palide și întunecate, iar abdomenul lor rămâne rotunjit în loc să fie plat.

Cât este de periculoasă boala?

Mai puțin de 1% dintre persoanele infectate cu acest virus (1 din 150) ajung să dezvolte cele mai grave simptome și doar o persoană din 1.000 va muri din cauza virusului.

Cei care dezvoltă doar simptome ușoare, 20% dintre persoanele infectate, trec peste virus în câteva zile sau, în cel mai rău caz, câteva săptămâni.

Persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la virus decât tinerii, cele mai multe victime din Italia având între 70 și 80 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE