Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu | Medicamentele pot avea un efect negativ din cauza temperaturilor extreme

O serie de medicamente folosite împotriva aritmiei și pentru prevenirea cheagurilor, cum ar fi aspirina, pot să aibă un efect opus. Asta ne arată un studiu recent de la Școala de Sănătate Publică din Yale. Se întâmplă atunci când sunt temperaturi extreme.

Oamenii de știință spun că pacienții mai tineri, între 25 și 59 de ani care luau antiplachetare și beta-blocante au fost mult mai predispuși să sufere de un atac de cord cauzat de căldură decât grupul de 60-74 de ani, care, deși aveau probleme cardiace mai grave, nu luau astfel de medicamente. Dar studiul nu dovedește că medicamentele au cauzat atacuri de cord.

Peste 2400 de cazuri studiate

Cercetătorii de la Yale au analizat peste 2400 de cazuri în timpul lunilor calde, pe o perioadă de peste 10 ani. Rezultatele arată că persoanele care au luat medicamente antiplachetare au avut un risc cu 63% mai mare de a suferi un atac de cord, iar cei care au luat beta-blocante, un risc de 65%. Dar pacienții care au luat ambele tipuri de medicamente au înregistrat o creștere de 75% a riscului.

Doctorii spun însă că toate medicamentele au efecte adverse și că cei cu probleme cardiace știu deja să nu stea la soare.

Cardiacii nu ar trebui să stea la soare

Oren Iancovici, cardiolog: „Cine ia beta-blocant și cine ia o aspirina înseamnă că probabil are o afecțiune cardiacă. Din start oricărui pacient care are o afectiune cardiacă, noi ii recomandăm să nu stea la soare. Statul la soare, și pentru oameni care sunt sanatosi, mai ales cu încălzirea globală, nu mai e nici plăcut, e foarte cald, soarele e foarte puternic, dar nici sănătos.”

Cercetătorii arată și că atât expunerea la căldură, cât și la frig poate să crească riscul de atac de cord. Când planeta va ajunge să fie mai caldă cu două sau trei grade, atacurile de cord cauzate de temperaturi extreme vor crește, spun oamenii de știință.

Cum putem să ne protejăm?

Oren Iancovici, cardiolog: „Trebuie să-și ia medicamentele, trebuie să asculte doctorul. Trebuie tot timpul sa aiba numarul doctorului langa ei. Daca patesc un eveniment, daca nu se simt bine, de exemplu daca au palpitatii, daca ametesc, daca ii doare in piept, trebuie sa stie automat ca trebuie sa se duca la un spital sau sa se duca la un doctor.”

Sfaturile doctorilor, în special pe timp de caniculă sunt să ne hidratăm, să bem cât mai multă apă chiar dacă nu ne este sete, să evităm să stăm în soare și să purtăm haine care ne acoperă corpul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE