Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa se luptă cu seceta și canicula. Agricultura și alte sectoare economice sunt afectate

Întreaga Europa se luptă cu seceta și căldura extremă. Lipsa acută a apei amenință recoltele în mai multe țări. Unii fermieri spun deja că recoltele vor fi sărace sau chiar vor lipsi. Și turismul, și industria ospitalității sunt afectate, deoarece unele stațiuni populare sunt nevoite să raționalizeze apa.

Seceta susținută scade mult randamentul culturilor în mai multe țări, printre care și țara noastră, unde fermierii spun că nu vor recolta mai nimic.

Reporter: Cum vă veți descurca?

Fermier român: Păi, cumpărăm. Trăim din măr când avem. Nu avem cum.

Reporter: Dar ați mai întâlnit așa în ultimii ani? Să fie așa secetă?

Fermier român: Nu, nu, nu. Nu o fost până anul ăsta așa.

Situația în celelalte țări din Europa

În valea Râului Po din Italia, culturile de orez sunt grav calamitate, deoarece lipsa precipitațiilor a uscat câmpurile de orez. Asta înseamnă o dependență mai mare de apele subterane mai adânci, care sunt mai sărate. Fermierii spun că recoltele de orez ar putea avea de suferit ani de zile, iar prețurile vor crește.

Nu pot spune care vor fi pierderile pentru că, de exemplu, prețul îngrășămintelor pe care le folosim a crescut de la 40 de euro la 120 de euro pe chintal. Deoarece cantitatea de orez este mică, încă nu știm care va fi prețul final de piață”, spune un fermier.

Franța tocmai s-a confruntat cu cea mai secetoasă lună iulie din 1959 până acum, iar aproape toate cele 96 de departamente ale țării au impus restricții la apă. În mijlocul sezonului turistic, apa a fost declarată nepotabilă într-o parte a regiunii Vosges din nord-estul țării, deoarece este pompată dintr-un lac.

Ceea ce mă îngrijorează este că ni s-a spus minimum 48 de ore și nu știu cât va dura, așa că nu mai am rezerve de apă. Va trebui să fierb puțină apă dacă trebuie și apoi să o pun la frigider. Este nevoie de mai multă pregătire, ceva mai multă muncă, așa că s-ar putea să devină mai complicat dacă durează mai mult”, transmite managerul unui snack bar.

Se pare că seceta și canicula vor continua. Franța se pregătește pentru un alt val de căldură în această vară, care va lovi țara luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE