Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experiment Euronews: Oscilațiile de temperatură, pericol pentru organism. În drumul de acasă până la muncă, trecem prin diferențe mai mari de 10 °C

O persoană trece prin cel puțin patru schimbări majore de temperatură în fiecare zi. O echipă Euronews a făcut un experiment și doar între drumul de acasă, până la locul de muncă, sunt diferențe mai mari chiar și de 10 grade Celsius. Medicii avertizează că organismul face eforturi mari pentru a se adapta trecerilor de la cald la rece și invers, iar copiii și vârstnicii sunt cei mai afectați.

Experiment Euronews

Ioana Corneev, jurnalist Euronews: ”Am ieșit din casă, de la o temperatură de 24-25 de grade, pentru că așa am setat aerul condiționat. Acum, afară sunt 33 de grade și deja simt nevoia să îmi dau sacoul jos. Mă îndrept spre mașină, pentru că voi merge spre locul de muncă.

Mă simt de parcă aș fi intrat într-o saună. Se resimt mult mai multe grade decât sunt de fapt afară. O să pornesc aerul condiționat, dar mai durează câteva minute până când se reglează temperatura. În drum spre muncă mă voi opri și la un magazin, să îmi cumpăr mâncare.

În supermarketul în care am intrat erau aproximativ 22 de grade Celsius. Mi-am făcut cumpărăturile și urmează să mă întorc în mașină, spre destinația finală.

Am ajuns, în cele din urmă, și la birou, după aproximativ o oră, timp în care am trecut prin 5 schimbări de temperatură, cu diferențe mai mari chiar de 10 grade.

Medicii avertizează că trecerea bruscă de la cald la rece și invers slăbește imunitatea organismului.

Rodica Tănăsescu - medic de familie: În casă sau într-un magazin e aer condiționat și sunt 20 de grade și când ies afară sunt 36. 16 grade sunt foarte greu de suportat ca adaptare. Acest lucru favorizează diferite afecțiuni, infecții bacteriene, infecții ORL și favorizează și decompensări ale bolilor cronice. Ne afectează pe toți, dar mai ales pe copiii mici și persoanele mai în vârstă. Sfatul nr. 1 este să nu iasă din casă sub nicio formă.

Specialiștii recomandă ca aerul condiționat să fie setat acasă pe maximum 25 de grade Celsius. Asta în condițiile în care, conform studiilor, temperatura ideală în interiorul clădirilor este cuprinsă între 20 și 24 de grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE