Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Final de vară, nu și de caniculă. Zile de foc, în România și alte țări. Care e explicația

ANM a emis un cod portocaliu de caniculă în mai multe județe din România, valabil luni și marți (21-22 august 2023). Ne așteptăm la temperaturi care ar putea atinge 40 de grade Celsius.

Atenționarea se referă la fenomene ca valuri de căldură intesificată, caniculă și disconfort termic accentuat. Codul portocaliu din țara noastră vizează opt județe, printre care Ilfov, Giurgiu, Constanța, dar și Capitala, zone în care temperaturile se vor situa între 37 și 39 de grade Celsius.

Totodată, meteorologii au emis un cod galben de caniculă pentru cea mai mare parte a țării, valabilă în același interval: 21-22 august 2023.

Canicula revine pe final de vară și în Italia, și în Franța

Și Italia se confruntă cu așa numită furtună de caniculă. Este vizată și Roma, capitala.

Luna august pare să aducă un nou val de căldură în mai multe regiuni din Europa. Italia este una dintre cele mai afectate țări. Urmează cinci zile de foc, în special în centrul și nordul țării. Opt orașe intră sub avertizare de cod roșu, printre acestea, Roma, Florența, Bologna și Brescia. Turiștii și localnicii sunt rugați să nu se expună la soare în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme: „Este unul dintre cele mai importante valuri de căldură din anul acesta, în special în Italia și în Franța. Aerul se încălzește din ce în ce mai mult pentru că nu mai există norii care să blocheze radiația de la soare și toată căldura aceasta se acumulează pe o perioadă lungă de timp. În general, aceste fenomene anticiclon au o perioadă de viață relativ lungă, de câteva zile, și atunci căldura tinde să se acumuleze”.

Silvia Dumitrache locuiește în Italia și doar ce a revenit în peninsulă după vacanța petrecută în România. Spune că diferența de temperatură a simțit-o chiar în momentul în care a ieșit din avion.

Silvia Dumitrache, Asociația Femeilor Românce din Italia: „Când am coborât din avion unde, bineînteles, era aer condiționat, avionul era plin de români, persoane care se întorceau din România, parcă ne-a pus cineva mâna la nas și la gură. La Milano este o umezeală care te face să simți căldura cu câteva grade mai sus și să fie aproape insuportabilă. Toate ferestrele sunt închise, nu este nimeni nici la fereastră, nici la balcon și nici pe stradă”.

Vremea severă este motivul pentru care autoritățile italiene au impus reguli noi pe piața muncii. În regiunea Calabria, zonă recunoscută pentru agricultură, a fost emisă o ordonanță prin care este interzisă munca în sere sau pe terenuri agricole in intervalul 12:00-16:00. Ordonanța este valabilă până pe 31 august 2023.

Carmen Florea, româncă stabilită în Italia, Calabria: „În perioda asta se lucrează în sectorul agricol la recoltarea roșiilor în zona Crotone. Eu am vorbit cu mulți dintre românii care lucrează și mi-au spus că deja la ora 12 lasă munca. Pleacă dimineața devreme, încep deja la ora 6 să recolteze roșiile”.

Printre țările afectate de temperaturi ridicate în această perioadă se numără Franța si Croatia. De exemplu, regiunea Dubrovnik, vizitată de mii de turiști în această perioadă, este sub cod rosu de caniculă.

Ministerul Afacerilor Externe a emis mai multe atenționări de călătorie pentru Croația, Grecia și Portugalia, motivul fiind, evident, temperaturile extreme.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme: „În fiecare an o să vedem de acum încolo valuri de căldură, cumva ele sunt noul normal. Ar trebui să ne obișnuim cu ceea ce observăm în prezent”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE