Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Fostul manager al SJU Botoșani, directorul de îngrijiri și doi medici, acuzați de corupție, rămân în arest

Judecătorii au emis mai multe mandate de arestare preventivă în scandalul de corupție de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Fostul manager al SJU Botoșani, directorul de îngrijiri și doi medici, acuzați de corupție, rămân în arest, potrivit ultimelor date, transmite Agerpres.

20/12/2023 , 22:06

Fost manager al SJU Botoșani, directorul de îngrijiri și doi medici acuzați de corupție, rămân în arest

Curtea de Apel Suceava a hotărât, miercuri, ca fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, Doina Caba, dar şi directorul de îngrijiri al aceluiaşi spital, Coca Stela Crîşmaru, să rămână în arest preventiv pentru 30 de zile, în dosarul de corupţie instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

De asemenea, Curtea de Apel Suceava a respins contestaţiile şi a validat mandatele de arestare preventivă emise pe numele a doi medici, Claudia Malancea - şef de Secţie ATI şi a Corneliei Anca Sărban - medic-şef Secţie Medicină Internă Săveni, aparţinând aceluiași spital.

Aceeaşi măsură, de respingere a contestaţiilor şi de menţinere a măsurii arestării preventive a fost luată şi faţă de şeful Serviciului Administrativ, Tehnic şi Aprovizionare din cadrul Spitalului Judeţean, Silvian Adrian Tatarcan, secretara managerului spitalului, Mirela Gabriela Focşa, şi asistentul medical şef al Secţiei ATI, Marinela Preda, dar şi faţă de administratorul unei firme private.

În schimb, judecătorii au decis punerea în libertate a registratorului medical Cristina Niculina Andronache şi a economistei Liliana Laura Calinciuc de la Biroul Salarizare.

15/12/2023 , 11:33

Stenograme din dosarul de corupție de la Spitalul Județean Botoșani: „Fără 10 mii de euro nu intri! / Spitalul ăla e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”

Procurorii au prezentat înregistrări ale unor convorbiri telefonice purtate de candidații la concursuri, între ei, ori cu membrii familiilor lor/persoane interpuse, funcționari din cadrul spitalului, fie între funcționari publici din cadrul unității spitalicești și din administrația publică local/județeană, referitoare la fenomenul corupției din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, potrivit DNA.

„Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră”

Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între ... îți spun eu prețurile că le-am aflat. Îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul.

….îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari ... și salariu frumos.”

„…aici, fără 8 mii de euro, 10 mii, nu intri!”, „…bani la greu, trebuie să dai” „….să intre în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre….”.

(...)

„….spitalul acela e o bombă…”, „…nu-i mai satură Dumnezeu…” și că „….toată lumea se ferește să zică…”

„….care dă mai mult acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus…”

„…care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. …”,

„…azi vorbeam cu unul tot cu acela de…infirmiere….10.000 de euro un post! De unde?...n-am nici o șansă, …., fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa…” eu îi 12 spuneam ce să învețe că dăm din capitolul ăla și cu alta și ea umbla cu 5.000 de euro să-i plaseze, dar nu avea cui. …..”,

O candidată îi spune investigatorului sub acoperire autorizat în cauză: „știe sigur, cine va lua examenul, că s-au dat bani, de la 5.000 de euro în sus și că știe și cine a dat, precizând că „una a ieșit și una e încă, în sală”,

Eu îți zic un lucru, … colega mea i-o cerut 15.000 de euro la Pediatrie la Botoșani… …Înțelegi, da? Și i-am zis. Fată, nu fi proastă, 15.000 de euro sunt bani. …… 15.000 de euro la ora actuală îs 750 de milioane. ….. tu tre să muncești 2 ani fără să mănânci, fără nimic. ….. ca să scoți banii aia înapoi. Eu n-aș da în viața mea. Deci eu îți spun….”

„…mie mi s-o propus cu bani. Ți-am zis la ...la așa. 4 mii, 4.000 de euro mi-o cerut….”

„….punem hai, 5.000 de-o parte, când o plecat acum 2 ani, șpaga să dai la spital era vreo 5.000 de euro…..Acum tu știi cât e, tu? Cică, 10.000 de euro,…”.

„…E vorba de la 3.000 de euro, ajunge... ăăă... pentru șofer și 10.000 și...”

…am un băiat student, într-adevăr, 10.000 de euro o dat anul trecut, care a lucrat cu dânsu’….”

„…dar când mi-o zis ce prețuri sunt, ……i-o zis cât îi cere, de exemplu, dacă sar pune în legătură cu cineva. …De la 10.000 de euro în sus”.

„….Deci te strânge în spate. Infirmier, a dat vreo 7.000, 8.000 de euro, asistent medical 10-15.000 de euro, ,…. te doare capul. Ești descurajată să mai citești ceva sau să mă înțelegi?...

(...)

„ Directoarea de îngrijiri COCA CRÎȘMARU….. Îi cea mai scârboasă. ….ea a decis…..Dacă s-ajunge la ea … vreun bănuț, na…..dar nu poți ajunge oricum. Și am înțeles că e vorba de sume mari și nu poți să-i dau pur și simplu.” „…10.000 de euro un post! De unde?...n-am nici o șansă, …., fără bani, la noi nu se intră .…”.

Sursa: referat DNA - SERVICIUL TERITORIAL SUCEAVA

15/12/2023 , 08:07

Arestări pe bandă rulantă în dosarul de corupție de la Spitalul de Urgență din Botoșani, cel mai mare din județ

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ''Mavromati'' din Botoşani, Doina Caba, dar şi directorul de îngrijiri, Coca Stela Crîşmaru, au fost arestate preventiv.

Sunt acuzate de mai multe infracțiuni: luare de mită şi trafic de influenţă, dar şi de infracţiuni de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, transmite Agerpres.

De asemenea, judecătorii au mai dispus arestarea preventivă a doi medici de la același spital, Claudia Malancea - şef de Secţie ATI şi a Corneliei Anca Sărban - medic-şef Secţie Medicină Internă Săveni.

În acelaşi dosar au mai fost arestaţi: şeful Serviciului Administrativ, Tehnic şi Aprovizionare din cadrul Spitalului Judeţean, Silvian Adrian Tatarcan, registratorul medical Cristina Niculina Andronache, economista Liliana Laura Calinciuc de la Biroul Salarizare, secretara managerului spitalului, Mirela Gabriela Focşa, şi asistentul medical şef al Secţiei ATI, Marinela Preda.

De asemenea, administratorul unei firme private a fost arestat pentru trafic de influenţă.

Totodată, alte patru persoane au fost puse sub control judiciar.

Joi, au fost percheziţii atât la spital, cât şi la câteva domicilii, dar şi la sediul Consiliului Judeţean sau la sediul organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat. Dosarul DNA vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2018 - 2023, de către funcţionari publici din cadrul unităţii spitaliceşti, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

UPDATE. Percheziții DNA la Spitalul din Botoșani unde a murit o gravidă ignorată de medici. Contabilul era, de fapt, lăcătuș mecanic

Alexandra Ivanov, o femeie însărcinată, în vârstă de 26 de ani și mamă a trei copii, a murit la maternitatea Spitalului Județean Botoșani, în luna august. Medicii nu au intervenit pe timpul nopții, chiar dacă femeia acuza o stare generală proastă și sângerări. Iar dimineață a fost prea târziu.

DNA a descins la Spitalul Județean Botoșani

După ce cazul a scandalizat opinia publică și au fost deschise mai multe anchete, procurorii DNA au început miercuri perchezițiile la Spitalul Județean Botoșani și au fost sigilate mai multe birouri, printre care și cel al managerului, potrivit publicației Monitorul de Botoșani.

Perchezițiile au fost făcute de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Președintele Consiliului Județean, Doina Fedorovici, a spus că anchetatorii nu au ridicat documente sau înscrisuri nici de la locuinţa sa, nici din biroul său. Perchezițiile au legătură cu presupusele fapte de corupţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati", unitate din subordinea Consiliului Judeţean.

Doina Fedorovici: "A fost efectuată o percheziţie domiciliară, am pus la dispoziţie toate documentele solicitate de către organele abilitate. Consiliul Judeţean nu face parte din această speţă, înţelegem că este vorba de o unitate spitalicească. Nu au fost ridicate înscrisuri sau documente oficiale. Au fost şi la mine acasă şi de asemenea nu au fost ridicate niciun fel de documente", a afirmat Federovici, care susține că nu a fost chemată la audieri la DNA şi nu i s-a adus la cunoştinţă că ar avea vreo calitate în dosar.


Știrea inițială:

Șase mașini cu anchetatori DNA au ajuns la cea mai mare unitate sanitară din județ și au solicitat și prezența managerului spitalului. Investigațiile sunt făcute în mai multe locuri, precum și la biroul secretarei managerului.

Sunt verificate mai multe aspecte care au avut loc la acea vreme, după mai multe acuzații, dintre care unele se referă la faptul că unii angajați erau incompetenți pentru posturile ocupate.

Persoana angajată pe post de contabil, cu o lună înainte ca Alexandra Ivanov să moară, Angel Iulian Călin (56 de ani) nu avea experiență în domeniu și a absolvit liceul cu specializarea de lăcătuș mecanic. El a făcut ulterior un curs de contabilitate și a terminat facultatea de management la vârsta de 41 de ani, după cum susțineau publicațiile locale. Angel Iulian Călin fusese numit de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Fedorovici (PSD). Tot ea l-a demis după ce cazul decesului Alexandrei Ivanov a stârnit un scandal de amploare la nivel național.

Au loc descinderi și la președintele Consiliului Județean Botoșani și este vizată o anumită perioadă de achiziții făcute la spital. Totodată, sunt vizate de procurori sediul PSD Botoşani şi Primăria Săveni, potrivt Agerpres.

Alexandra, mamă a trei copii, însărcinată cu al patrulea, a murit în Spitalul Județean Botoșani

Tânăra a avut edem pulmonar și sarcină oprită în evoluție, complicată infecţios. Acestea sunt cauzele decesului care apar în certificatul medical constatator, potrivit oficialilor Spitalului Județean de Urgență Botoșani.  

Femeia fusese internată la Maternitatea din Botoșani, însărcinată cu al patrulea copil. Avea sângerări și dureri mari în zona abdominală.

În timpul nopții, ea a acuzat o stare generală proastă și sângerări, doar că medicii nu ar fi intervenit în ajutorul ei. Dimineață a fost prea târziu.

Au existat proteste a sute de oameni, timp de mai multe zile. La acel moment, polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce medicii au fost acuzați că nu au intervenit pe timpul nopții, după ce femeia acuza o stare generală proastă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE