Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicul care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra Ivanov a fost concediat. Vlad Miron, fratele Alexandrei: ”Este o decizie cât se poate de corectă”

A fost luată o nouă decizie în cazul morții Alexandrei Ivanov, tânăra mama care și-a pierdut viața la Maternitatea din Botoşani. Alexandra, mama a trei copii, a fost lăsată să se chinuie timp de şapte ore pe patul de spital. Cu dureri insuportabile și sângerări, femeia a cerut de mai multe ori ca un medic să o opereze, ultima dată chiar înainte cu trei ore să moară.

Medicul ginecolog care a fost de gardă în acea noapte a fost concediat pe motiv disciplinar. 

Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani a explicat la Euronews România care este stadiul anchetei. 

”Comisia de disciplină a spitalului Municipal Botoșani a desfășurat o anchetă administrativă și nu s-a anchetat partea medicală a cazului, fiind un dosar de cercetare penală care își urmează cursul. În ceea ce privește ancheta desfășurată de comisia de disciplină a spitalului, s-a urmărit dacă în noaptea de 17-18 august 2023, activitatea din cadrul secției și a personalului medical care erau de gardă în acea seara și-au desfășurat atribuțiile de serviciu conform fișei postului și a protocoalelor. 

De la momentul în care pacientul este preluat, consultul, supravegherea, monitorizarea, medicul trebuie să răspundă în orice moment la solicitarea asistentului sau în momentul în care evoluția pacientului devine nefavorabilă și la orice solicitare de către asistent, medicul de gardă trebuie să fie la patul bolnavului. 

Sunt mai multe aspecte din fișa postului care nu au fost respectate de către medicul de gardă nu le-a desfășurat. Având în vedere că este o anchetă în curs de desfășurare, anumite date din anchetă nu pot fi menționate.” , a explicat Monica Adăscăliței.

Vlad Miron, fratele Alexandrei: ”Să lași un om să se chinuie atâtea ore, asta nu mai e crimă, se numește sadism”

Vlad Miron, fratele Alexandrei, cere dreptate pentru sora sa la doar câteva luni de la tragedia care a zguduit o țară întreaga. Vlad Miron a explicat la Euronews România că decizia autorităților este una corectă, dar nu și suficientă, în cazul medicului care i-a lăsat sora să sufere în agonie timp de șapte ore. 

Vlad Miron, fratele Alexandrei: ”Este o decizie cât se poate de corectă. Nu prea mă încântă prea mult, pentru că deciziile astea trebuiau luate de mult, dar știți cum e niciodată nu e prea târziu. Referitor la fișa postului, eu chiar consider că nu s-a respectat aproape nimic, în afară cred că decât de preluarea pacientului. Ce a mai zis doamna doctor că era o profesionistă... vreau să o contrazic, pentru că am auzit mai multe opinii despre acest medic, de la pacienți, asistenți chiar și alți medici din maternitate care au spus că în ultima vreme era dezastru. Eu vreau să i se retragă dreptul de a mai practica medicina. Pentru că dacă acum dat-o afară de aici, poate să se ducă în altă parte, la privat sau la Iași, la orice cabinet și spital din țară. Atunci când o să-i retragă dreptul de a mai practica, atunci putem spune că este un pas corect. (...) Ca să lași un om să se chinuie atâtea ore, asta nu mai e crimă, se numește sadism. Nu vreau să par un om rău, dar trebuie să se ia decizii care să dea un exemplu pentru toată lumea.” 

Decizia vine la patru luni după tragedie

În urma anchetei interne din spital, conducerea unității a decis să o sancționeze pe Mariana Pitrop, medicul ginecolog care era de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a venit la urgență cu dureri insuportabile și sângerări. Tânăra mamă a cerut de mai multe ori ca un medic să o opereze, ultima dată chiar cu trei ore înainte să moară. Potrivit certificatului de deces, tânăra de 26 de ani a avut edem pulmonar, insuficienţă cardio-respiratorie, iar sarcina care i se oprise din evoluţie dezvoltase o infecție gravă. 

Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean din Botoșani: ”Este o decizie a unei comisii disciplinare , comisia de disciplină a spitalului, care a anchetat pe toată lumea care a desfășurat activitate în ziua și în noaptea în 17-18 august 2023. În urma desfășurării anchetei disciplinare, propunerea comisiei în cazul doamnei doctor a fost de desfacere a contractului individual de muncă. S-a considerat că doamna doctor nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu în acea noapte. Infirmiera nu a primit nicio sancțiune, doamna asistentă a primit diminuarea salariului pentru trei luni de zile.” 

Anchetă a Colegiului Medicilor din Botoșani 

În paralel, se mai desfățoară o anchetă penală și una realizată de către colegiul medicilor din Botoșani. 

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor: ”Este o anchetă care a început de ceva timp, imediat de fapt a început, este o anchetă în care medicul respectiv va fi audiat, vor fi mai multe audieri de toate părțile, vor fi administrate probele. Bineînțeles, va conta foarte mult expertiza de la institutul de medicină legală și colegii din comisia de disciplină a colegiului Botoșani vor lua o decizie 01:55 Dacă decizia respectivă nu va conveni unei părți, ea va fi atacată și atunci intră în acțiune rolul comisiei superioare de disciplină de pe lângă CNR. Sancțiunea cea mai gravă este ridicarea dreptului la liberă practică.”  

Rezultatul anchetei colegiului medicilor din Botoșani ar trebui să fie gata în următoarele luni, potrivit medicului Daniel Coriu. Amintim că fratele Alexandrei Ivanov a vorbit de la bun început despre ce s-a întâmplat în noaptea în care sora lui a murit în chinuri inimaginabile. 

 Vlad Miron, fratele Alexandrei Ivanov: ”Asistenta care a intrat în tură dimineață, când i-a spus sora mea că nu mai are aer, i-a spus „nu te mai alinta!” și a venit cu un tub de oxigen după vreo 20 de minute și când i l-a pus și i l-a apropiat de gură, cu toate că, din ce am înțeles eu, nu ar avea voie când ai o hemoragie nu ar avea voie să pună mască de oxigen la gură. Numai când a apropiat masca de oxigen, a bufnit-o sângele pe gură și pe nas și aia a fost. E tragic... să stai pe mâna lor... te duci la spital cu gândul că te faci bine.. de fapt te duci bine și ieși între patru scânduri. O fată plină de viață, care niciodată nu s-a plâns de dureri, acum a fost singura și ultima dată când a cerut ajutor și nu a mai avut cine să o ajute, nu au vrut, nu că nu au avut, nu au vrut să o ajute nimeni. 

Sute de oameni au ieșit să protesteze în stradă, în urma tragediei. Oamenii spun că nu este pentru prima dată când o mamă tânără își pierde viața în mod tragic în Spitalul Județean din Botoșani. Alexandra a trimis mesaje disperate în noaptea aceea prietenilor, medicilor, familiei. „Nu am aer” a fost ultimul mesaj trimis către mama sa. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE