Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consumul de antibiotice, la cote înalte în România. În zece ani, țara noastră nu a reușit să scadă consumul acestor medicamente

Suntem în fruntea țărilor europene când vine vorba de consumul de antibiotice. 1 din 4 români a cumpărat anul trecut antibiotice în baza unei rețete compensate eliberate de medicul de familie, susține președintele CNAS, în contextul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene.

Cele mai recente statistici la nivel european arată că, în 2021, în România se consumau peste 25 de doze zilnice la mia de locuitori. Cifrele sunt similare cu cele din 2012. Așadar, în zece ani nu s-a schimbat nimic la acest capitol în țara noastră.

Belgia avea în 2012 cifre similare cu ale României

Spre comparație, Belgia, care în 2012 avea cifrele similare cu cele din România, a reușit să scadă consumul de antibiotice până la aproximativ 17 doze zilnice la mia de locuitori în 2021.

Cele mai puține antibiotice se consumă în Olanda - 8 doze zilnice la mia de locuitori. O situație îngrijorătoare este însă în Bulgaria, unde în ultimii zece ani consumul de antibiotice a crescut de la 17 doze zilnice la mia de locuitori la 24.

Revenind in România. Doar anul trecut, au fost decontate de CNAS antibiotice în valoare de peste 200 de milioane de euro. Suma este echivalentă cu 10% din totalul cheltuielilor cu medicamentele compensate și gratuite.

Sunt însă și antibiotice care nu se decontează, dar și cele care se administrează în spitale și nu sunt incluse în statisticile Casei Naționale. Drept urmare, numărul celor care consumă antibiotice este și mai mare.

Medicii susțin că peste 90% dintre infecțiile respiratorii sunt virale și nu bacteriene, drept urmare nu necesită tratament cu antibiotic. Medicii spun foarte clar: antibioticele nu scad febra și nu tratează răceala comună, gripa, tusea sau durerile în gât.

Dacă autoritățile nu vor lua măsuri concrete pentru a reduce consumul excesiv de antibiotice, în următorii 20-30 de ani infecțiile banale, care acum se pot trata cu ușurință, ne-ar putea pune viața în pericol, pentru că organismul va deveni rezistent la tratamentul cu antibiotice.

În fiecare an, în jur de 35 de mii de decese din Europa sunt cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice. De ce, totuși, medicii de familie eliberează atât de multe rețete ne-a explicat medicul de familie, Gindrovel Dumitra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE