Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Susținere pentru cazul Alexandrei, gravida care a fost lăsată să moară în spital. Din foaia de observației a tinerei lipsesc informații

Zeci de oameni au protestat pentru a doua zi la rând în fața Prefecturii și a Maternității din Botoșani și au cerut să se facă dreptate în cazul gravidei care a murit cu zile la Spitalul Județean, vinerea trecută. Medicii și asistentele care nu au consultat-o pe Alexandra, mamă a trei copii și însărcinată cu al patrulea, după ce a ajuns cu dureri uriașe la spital, au fost suspendați. Directorul DSP Botoșani a declarat, la Euronews, că inspectorii sanitari nu au mai găsit nimic scris în foaia de observație a tinerei, timp de ore întregi.

Protestul a început la ora 18:00, când peste 200 de oameni s-au adunat în fața Prefecturii din Botoșani, iar, de acolo, au plecat spre maternitatea spitalului județean să ceară dreptate în cazul Alexandrei.

Femeie prezentă la protest: ”Atâtea cadre medicale în jurul ei, cum să nu poată să facă ceva? Cu mamă asistentă-șef, cu cumnată asistentă în maternitate. Imaginați-vă ce putere are un om de rând dacă ea cu persoane care au putut s-o ajute, care au dat telefoane.”

Fratele tinerei cere dreptate

Tânăra fusese internată  în această unitate spitalicească, însărcinată cu al patrulea copil, iar, într-o  noapte a acuzat o stare generală proastă și sângerări, doar că medicii nu au intervenit. Dimineață a fost prea târziu. Femeia avea 26 de ani. 

Fratele Alexandrei: ”Până se va face dreptate se va continua, o săptămâna, două, trei. o lună, un an, în fiecare zi ies. Nu ..v-am spus...Asta este scopul meu, să se facă dreptate și să nu mai pățească și alții, să nu mai treacă prin chinurile prin care a trecut sora mea și suferința prin care trecem noi, familia, acuma. E foarte greu, e foarte greu.”

Teodor Ferariu, director DSP Botoșani: ”Din ceea ce au consemnat inspectorii sanitari există un semn de întrebare legat de perioada 24:45-07:35, când în foaia de observație nu s-a mai consemnat nimic legat de evoluția pacientei. Intervalul orar menționat nu s-a consemnat nimic în foaia de observație, drept dovadă că nici conduitatea terapeutică nu a fost asigurată pacientei.”

Iulian Călin, manager spitalul județean de urgență ”Mavromati” Botoșani: ”Am decis suspendarea activității personalului medical din cadrul secției obstetrică ginecologie 1 care a fost întră în respectiva noapte. Odată cu suspendarea lor, ei nu mai au acces în secție, ei vor fi la dispoziția organelor de anchetă.”

Un manager de spital nu trebuie să aibă expertiză în domeniul sănătății, a susținut Iulian Călin, directorul Spitalului Județean Botoșani. El a recunoscut că are o calificare de lăcătuș mecanic și a fost secretar de stat în... Ministerul Turismului. Vă precizăm că Iulian Călin a fost numit director de către Consiliului Județean Botoșani

Iulian Călin, manager spitalul județean de urgență ”Mavromati” Botoșani: ”Eu nu cred că în domeniul sănătății ca manager este strict ca manager. Un manager nu trebuie să fie strict cu expertiză în domeniul sănătății. Anterior am lucrat ca și director adjunct la AJOFM, secretar de stat în Ministerului Antreprenorialului și Turismului și viceprimar. Nu mi-e rușine să o recunosc. Am fost absolvent liceului de matematică fizică cu o calificare de lăcătuș mecanic, la timpul respectiv am primit repartiție de lăcătuș-mecanic. Eu conduc acest spital cu o echipă managerială care este compusă din director medical, director de îngrijiri medicale și un director economic. Plus toții șefii de secții. Eu mă bazez pe o echipă care vom face față cu brio pentru a nu se mai întâmpla aceste fapte reprobabile.”

Un raport cu rezultate preliminare ale anchetei interne a fost înaintat către Colegiul Medicilor pentru a fi luate măsuri pe linie profesionala. Au fost sesizate și Comisia de Disciplină și Consiliul Etic al Spitalului de Urgență Mavromati Botoșani pentru ca acest caz să fie elucidat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE