Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un alt derapaj la Spitalul din Urziceni. O doctoriță țipă și înjură pacienții: Nu ești în stare să o duci la cardiolog, cumpără-ți colivă!

Un alt eveniment în care pacientul a avut de suferit s-a întâmplat tot la Spitalul Urziceni, spital vizat deja de două anchete penale, după ce un bărbat a murit la scurt timp după examinarea medicală, iar o femeie a născut în curtea spitalului. O doctoriță țipă și înjură o pacientă și pe fiica acesteia. Evenimentul a avut loc în urmă cu ceva mai mult de an, tot la camera de gardă. Doctorița acuzată de un comportament incompatibil cu profesia de medic s-a mutat la o altă unitate spitalicească.  

Mariana Asmarandei era medic internist la Spitalul Urziceni, unde lucra în baza unui contract de colaborare pentru a acoperi turele de gardă. Într-o înregistrare audio furnizată redacției Euronews România de surse din spitalul Urziceni, medicul Asmarandei țipă și înjură o pacientă cardiacă, adusă la spital de fiica ei. 

Discuție pacientă, aparținătoare și doctoriță:

Dr. Asmarandei: ”La 230 tensiunea, deci o luați și o duceți la cardiolog, nu sunt eu datoare să vă trimit, se știe că e cardiacă de când lumea, nu ați luat nicio atitudine.”

Fiica pacientei: ”Vă rog frumos, nu țipați la mine!”

Dr. Asmarandei: ”Ba țip foarte bine la dumitale.”

Fiica pacientei: ”Nu țipați!”

Dr. Asmarandei: ”Ce să discut… Nu ești în stare să te duci, să ți-o duci, cumpără-ți colivă!”

Medicul internist Mariana Asmarandei o ceartă pe fiica pacientei pentru că și-a dus mama la Urgențe, fără a avea, în viziunea medicului, o problemă de sănătate urgentă. Doctorița devine și mai furioasă în momentul în care aparținătorul o amenință că va reclama situația primarului. 

Dr. Asmarandei: ”Pă d****! Trebuie să sun eu tot Bucureștiul, că e maică-mea! Eventual să trimit și cadou, că îmbătrânește.”

Fiica pacientei: ”O să vorbim și noi cu domnul primar…”

Dr. Asmarandei: ”Dar vorbește, cucoană, cu domnul primar, îmi bag **** în **** lu` domnu primar, ce crezi că? Ce crezi, cucoană, că e cu domnu primar? Să vină domnu primar să facă gărzi. La Urziceni, să aducă doctori la Urziceni.”

Fiica pacientei:  ”Da` nu țipa la noi, doamnă!”

Mariana Asmarandei, medic specialist medicină internă: ”Ce crezi, tot atâta cu domnul primar. Du-te la domnul primar, să te trateze domnul primar. La domnul primar ai tratat-o pe mă-ta până la 80 și ceva de ani.”

Medicul Mariana Asmarandei le ceartă pe cele două minute-n șir. 

Pacienta: ”Nu țipați la noi că mor cu zile!”

Dr. Asmarandei: ”Ce dacă mori? Nu ești nici prima nici ultima, toți murim, nu trăim niciunul.”

Medicul nu-și amintește incidentul

Mariana Asmarandei spune că nu își amintește incidentul cu această pacientă, dar recunoaște că este posibil să-și fi pierdut cumpătul.

Dr. Mariana Smarandei: ”Nu-mi aduc aminte despre lucrurile acestea.  Noi vedem foarte mulți pacienți și suntem uneori și noi obosiți și poate este peste numărul permis în care noi putem să vedem pacienți. Poate suntem depășiți ca și cazuistică.”

Jurnalist Euronews: ”I-ați spus să se pregătească, să-și cumpere colivă, dacă nu dorește…”

Dr. Mariana Smarandei:Nu doamnă, nu i-am zis să se pregătească de colivă, nu așa ceva. Nu am înjurat pacientul, probabil că aparținătorii venind punând presiuni în mod repetat, probabil că am ajuns la un punct mai înalt în care probabil că mi-am pierdut cumpătul.”

Jurnalist Euronews: ”De ce ați plecat din Spitalul Urziceni?”

Dr. Mariana Smarandei: ”Era un spital care oferea foarte puține posibilități de investigație ale pacienților și gărzile sunt cele mai grele. Și întotdeauna trebuia să manageriem pacienții să-i trimitem mai departe. Bucureștiul nu-i primește, Slobozia nu-i primește, noi ce facem? Noi suntem la mijloc și cu procedurile și cu pacienții. Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu și agresată, mi s-au întâmplat multe în niște gărzi. Nu cred că ați vrea să fiți într-o cameră de gardă și să vină peste dumneavoastră nu știu al câtelea pacient pe noapte ”trimite-o pe mama, trimite-o pe mama”.

Conducerea Spitalului Urziceni nu a putut fi contactată. Doctorița Asmarandei a spus pentru Euronews România că își continuă colaborarea cu un spital de stat, dar și cu mediul privat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE