Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pe urmele dronelor ajunse pe teritoriul României în doar câteva zile

Informațiile despre drone căzute în România au venit pentru prima dată de la autoritățile de la Kiev. Un oficial din Ministerul ucrainean de Interne a anunțat, la începutul lunii, că dronele rusești care au atacat portul Ismail au atins și teritoriul României în noaptea de 3 spre 4 septembrie. Și prima a fost în zona localității Plauru.

Resturile a trei drone au fost identificate în Dobrogea, în câteva zile

Inițial, Ministerul Apărării și apoi președintele Klaus Iohannis infirmau categoric astfel de informații. Pe 6 septembrie, în zona localității Plauru, erau găsite resturile unei drone, o zonă chiar la granița cu Ucraina. Plauru e un sat pe malul Dunării.

Trei zile mai târziu, pe 9 septembrie, ieșeau la iveală resturile unei a doua drone căzute în România în aceeași zonă. Primii care au identificat aceste aspecte au fost localnicii și jurnaliștii aflați la fața locului. Autoritățile au reacționat ceva mai târziu, dând asigurări că nu există niciun pericol imediat și că România nu este o țintă pentru atacurile Rusiei.

Pe 13 septembrie au fost descoperite alte dovezi ale căderii unei drone în România. De această dată, în zona localității Nufărul. Aceasta însă nu e o localitate de graniță. De la granița ucraineană până la localitatea Nufărul sunt 25 de kilometri.

După atacurile din apropierea frontierelor de stat, autoritățile de la București au instalat buncăre și au trimis câteva sute de soldați și echipamente militare, iar spațiul aerian din nordul Dobrogei a fost închis de la granița cu Ucraina pa o distanță de 30 de kilometri.

Războiul însă continuă. Au fost acele explozii și bombardamente puternice ale Rusiei în regiunea Odesa, care s-au văzut și din România.

Interesant e că mesajele Ro-Alert au mers de la localități de lângă Brăila până la Sulina, deci pe toată zona Brăila, Galați și în nordul județului Tulcea. Ministerul Apărării a reacționat și a condamnat astfel de atacuri și a spus că monitorizează în continuare ceea ce se întâmplă în zonă. MApN a notificat ISU privind instituirea măsurilor de prealertă aeriană. Ministerul Apărării este cel care decide dacă sau nu ISU va lansa un mesaj RO-Alert.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE