Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Părăsirea Fâșiei Gaza, un adevărat calvar pentru palestinieni. Cum și pe unde pot să plece

100 de persoane cu dublă cetățenie au părăsit joi dimineață Fâșia Gaza, cu destinația Egipt. Anunțul vine de la un oficial palestinian care lucrează chiar la punctul de trecere a frontierei Rafah.

Chiar dacă informațiile nu sunt întotdeauna exacte sau se modifică de la o oră la alta, este de așteptat ca astăzi să plece aproximativ 400 de oameni cu dublă cetățenie din sudul Fâșiei Gaza.

Cum pot palestinienii să plece din Fâșia Gaza

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: "Știm că sunt 7.500 de oameni cu dublă cetățenie care, după cum spunea Egiptul, vor trece în peninsula Sinai în zilele următoare. Câți palestinieni vor să plece cu adevărat nu se știe.

În sudul Fâșiei Gaza au fost sfătuiți să se retragă cetățenii palestinieni. Nordul, Gaza City, e o zonă extrem de complicată la această oră. Sunt foarte multe lupte violente, crâncene. În nord-vest și nord-est sunt zonele unde acționează soldații Israelului. Armata încearcă să rupă legătura dintre nord și sud. E principalul drum între nord și sud, Salah al-Din, care nu mai este practicabil la această oră, e blocat de 3 zile de armata israeliană.

După cum spun autoritățile Hamas, ar fi vorba de cam 9.000 de palestinieni uciși. Ieri, Israelul a anunțat că a pierdut, în două zile de război, 15 oameni, iar astăzi, comandantul armatei spune că a transmis condoleanțe la 332 de familii. E o diferență colosală de la o zi la alta."

Rafah rămâne singurul punct prin care pot să plece persoanele din Gaza

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: "Punctul de trecere de la Rafah e singurul care permite tranzitarea persoanelor către peninsula Sinai, unde sunt și spitale care îi așteaptă. Informațiile sunt destul de contradictorii.

Oamenii care au drept de trecere au fost chemați să se adune de la ora 7 dimineața. Între timp, două autocare cu 200 de oameni cu dublă cetățenie au trecut deja prin zonă. Purtătorul de cuvânt al Autorității Palestiniene care gestionează partea palestiniană a punctului de la Rafah spune că sunt așteptați să treacă 400 de oameni.

Cu puțin timp în urmă, aceeași autoritate a publicat o listă pe care erau 605 persoane, iar 400 de oameni aveau și cetățenii americane și erau și foarte mulți din Olanda și Belgia. În rest, sunt alți cetățeni din multe țări, inclusiv din Sri Lanka, Macedonia de Nord, Coreea de Sud, Ungaria și alții.

Oamenii fug pentru că zona e nesigură, nu se poate locui în sudul Fâșiei Gaza, e supraaglomerată și lipsesc apa, alimentele, spitalele sunt în continuare fără materiale sanitare, medicamente, spitalele sunt în continuare fără materiale sanitare și electricitate, deci nu se poate opera. Înainte de acest conflict, erau 2,3 milioane de palestinieni în Fâșia Gaza. Dacă trec în acest ritm, de 60 - 200 de persoane pe zi, e greu de crezut că drama lor se va stinge prea curând."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE