Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 27. Armata israeliană anunță că a încercuit orașul Gaza

Încă o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatică în Fâşia Gaza, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Urmăriți și evenimentele din ziua 26 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Israel va continua lupta până va înfrânge gruparea Hamas, chiar dacă anumite țări nu sunt de acord cu asta, a transmis ministrul israelian al apărării. De cealaltă parte, liderul Hamas a spus că Israelul va fi înfrânt în războiul împotriva organizației. Între timp, peste 400 de persoane au reușit să plece din Gaza în Egipt, prin punctul de frontieră Rafah, care e deschis și azi, potrivit autorităților de la Cairo.
  • Aproape 8.800 de palestinieni, printre care 3.648 de copii, au fost uciși în Fâșia Gaza, de când Israelul a declanșat atacurile aeriene și incursiunile, au raportat autoritățile sanitare din teritoriul controlat de gruparea Hamas, potrivit The Guardian.
  • De cealaltă parte, Israelul susține că 1.400 de persoane au fost ucise, iar peste 200 au fost luate ostatice în urma atacurilor violente lansate de Hamas, începând cu data de 7 octombrie.
  • Cel puțin 195 de palestinieni au fost uciși în două atacuri aeriene lansate de Israel asupra taberei de refugiați Jabalia din Gaza, marți și miercuri, au precizat reprezentanții Hamas.
  • Forțele israeliene susțin oficiali de rang înalt ai grupării Hamas au fost uciși în ambele atacuri. Armata israeliană (IDF) a precizat că Muhammad A'sar, comandantul sistemului de rachete ghidate antitanc al Hamas, a fost vizat în atacul aerian de miercuri.
  • Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost deschis prima oară, miercuri, după mai mult de trei săptămâni de la declanșarea războiului Israel-Hamas, pentru a permite evacuarea a zeci de palestinieni răniți care au nevoie de îngrijiri medicale și a sute de posesori de pașapoarte străine. Cel puțin 335 de persoane cu dublă cetățenie și 76 de răniți grav și bolnavi au trecut granița, în cursul zilei de miercuri.
  • Mulțimile și mașinile se adună în apropiere de Rafah, așteptând deschiderea punctului de trecere a frontierei cu Egiptul, pentru a doua zi consecutiv.
  • Egiptul afirmă că va ajuta la evacuarea a "aproximativ 7.000" de străini și persoane cu dublă cetățenie din Gaza.
  • Politico: Biden i-a transmis lui Netanyahu că zilele sale ca premier ar fi numărate.
  • Trupele israeliene avansează dincolo de suburbiile oraşului Gaza, afirmă premierul Benjamin Netanyahu
02/11/2023 , 21:18

Trupele israeliene avansează dincolo de suburbiile oraşului Gaza, afirmă premierul Benjamin Netanyahu

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat joi că forţele israeliene au avansat dincolo de suburbiile oraşului Gaza, din nordul Fâşiei Gaza, în cadrul contraofensivei lansate împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, transmite Reuters.

''Suntem la nivelul maxim al luptei. Am avut succese impresionante şi am trecut de suburbiile oraşului Gaza. Avansăm'', a menţionat Netanyahu într-o declaraţie difuzată de biroul său. Nu au fost oferite alte detalii.

Şeful executivului israelian a afirmat, într-o conferinţă de presă, că guvernul său nu a luat deocamdată nicio decizie privind transferul de combustibil către Fâşia Gaza, deşi ajută enclava palestiniană cu ajutor umanitar obligatoriu, printre care alimente şi apă.

''Încă nu am luat vreo decizie despre transferarea de combustibil. Nu am dat vreo instrucţiune de acest fel şi cabinetul de război nu a autorizat vreo decizie'', a spus Benjamin Netanyahu în faţa jurnaliştilor.

02/11/2023 , 18:44

În total, patru români sunt ostatici în Fâșia Gaza

Încă un cetăţean cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatic în Fâşia Gaza, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

În total, potrivit informaţiilor, patru români sunt ostatici în Fâșia Gaza.

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că în urma verificărilor efectuate de către autoritățile române, pe baza informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, încă un cetățean cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatic în Fâșia Gaza.

Totodată, precizăm că Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin contactul cu autoritățile israeliene”, se arată în comunicatul MAE.

02/11/2023 , 15:58

Un grup de cetăţeni străini a ajuns din Gaza în Egipt

Un grup de cetăţeni străini şi deţinători de dublă cetăţenie, plecat joi din sudul Fâşiei Gaza cu două autobuze, a ajuns în Egipt prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, a declarat agenţiei France Presse un oficial egiptean.

Anterior, un purtător de cuvânt al postului de frontieră palestinian anunţase că s-a permis ieşirea din Gaza a "100 de călători cu cetăţenii străine"; partea egipteană nu a confirmat numărul.

Conform unor oficiali egipteni, joi - a doua zi de evacuări din Gaza, teritoriu controlat de gruparea islamistă Hamas - urmau să treacă frontiera 400 de oameni.

02/11/2023 , 09:45

Egiptul va ajuta la evacuarea a "aproximativ 7.000" de străini și persoane cu dublă cetățenie din Gaza

Ministerul egiptean de Externe a declarat că va ajuta la evacuarea a "aproximativ 7.000" de străini și cetățeni cu dublă cetățenie din Fâșia Gaza, potrivit agenției de presă Agence France-Presse.

În cadrul unei întâlniri cu diplomații străini, ministrul adjunct de externe al țării a declarat că Egiptul se pregătește "să faciliteze primirea și evacuarea cetățenilor străini din Gaza prin punctul de trecere Rafah".

Oficialul a precizat că cifra de "aproximativ 7.000" reprezintă "mai mult de 60" de naționalități.

02/11/2023 , 09:23

Mulțimile și mașinile se adună în apropierea punctului de trecere Rafah din Gaza

Oamenii și mai multe vehicule se adună la Rafah, relatează Al Jazeera, în contextul în care se așteaptă ca punctul de trecere a frontierei cu Egiptul să se deschidă pentru a doua zi consecutiv.

Autoritatea pentru Frontiere și Puncte de Trecere a Frontierelor din Gaza a publicat o listă cu 596 de cetățeni străini și cu dublă cetățenie din 15 țări care vor putea părăsi Gaza în cursul zilei de joi.

Aproximativ 500 de persoane, inclusiv un număr mic de palestinieni răniți, au fost autorizate să plece miercuri, când frontiera s-a deschis pentru prima dată din partea Gaza de la începutul războiului.

02/11/2023 , 08:33

Medici Fără Frontiere: Peste 20.000 de răniți, în continuare blocați în Fâșia Gaza

Peste 20.000 de răniți sunt în continuare blocați în Fâșia Gaza, potrivit organizației Medici Fără Frontiere (MSF), în ciuda evacuării unor posesori de pașapoarte străine și a unor palestinieni grav răniți, miercuri, peste granița cu Egiptul.

MSF a precizat că 22 dintre membrii personalului său internațional din Gaza s-au aflat printre cei care au părăsit teritoriul prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

"Cu toate acestea, există încă peste 20.000 de persoane rănite în Gaza, cu acces limitat la asistență medicală din cauza asediului", a declarat aceasta.

Personalul palestinian al MSF oferă în continuare îngrijiri în teritoriu, a adăugat acesta, iar o altă echipă internațională așteaptă să intre în teritoriu pentru a-i înlocui pe cei care au plecat "de îndată ce situația o va permite".

Organizația a continuat să ceară evacuarea unui număr mai mare de persoane, precum și încetarea focului și permiterea intrării unui număr mai mare de ajutoare critice.

"Celor care doresc să părăsească Gaza trebuie să li se permită să o facă fără alte întârzieri. De asemenea, trebuie să li se permită dreptul de a se întoarce", se arată în declarație.

02/11/2023 , 08:27

Președintele Joe Biden cere o pauză umanitară în războiul Israel-Hamas

Președintele american Joe Biden a declarat că este nevoie de o încetare a focului în scop umanitar în războiul dintre Israel și gruparea Hamas, în contextul în care a fost confruntat la o campanie de strângere de fonduri de un protestatar care a cerut oprirea ostilităților.

Joe Biden se adresa unui public de aproape 200 de persoane în momentul în care un protestatar a strigat: ”Ca rabin, vă rog să cereți acum un armistițiu”.

”Cred că este nevoie de o pauză (în scop umanitar, n.red). O pauză înseamnă să oferim timp pentru a evacua prizonierii”, a răspuns Biden, potrivit The Guardian.

Ulterior, oficialii de la Casa Albă au clarificat faptul că Joe Biden s-a referit la cele peste 200 de persoane capturate de gruparea Hamas în urma atacurilor violente asupra Israelului, soldate cu moartea a 1.400 de oameni.

Administrația de la Washington a reiterat că sprijină întreruperea ostilităților în scop umanitar pentru a permite livrarea de ajutoare palestinienilor din Fâșia Gaza și persoanelor ținute captive. Președintele Joe Biden a afirmat că sprijină Israelul, însă în ultimele săptămâni și-a schimbat discursul, în condițiile în care situația umanitară s-a agravat în Fâșia Gaza, iar bilanțul deceselor a crescut.

De altfel, liderul de la Casa Albă s-a confruntat cu presiuni din partea organizațiilor care militează pentru drepturilor omului, precum și din partea colegilor săi mai liberali din Partidul Democrat care susțin că bombardamentele efectuate de Israel în Fâșia Gaza reprezintă o pedeapsă colectivă, motiv pentru care este nevoie de o încetare a focului.

Statele Unite nu vor trimite trupe de menținere a păcii în Fâșia Gaza, în niciun rol viitor, în contextul în care administrația de la Washington poartă discuții cu aliații săi despre cum va arăta teritoriul controlat de gruparea Hamas după conflict, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Nu există planuri sau intenţii de a duce trupe militare americane la sol în Gaza, acum sau în viitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.

Oficialul american a mai precizat că SUA nu cred că gruparea palestiniană Hamas poate fi implicată în viitoarea guvernare a Fâșiei Gaza după încheierea războiului cu Israel.

Chiar dacă regiunea se pregăteşte pentru o posibilă criză a refugiaţilor în rândul populaţiei care trăieşte în Fâşia Gaza, Kirby a menționat că Washingtonul nu sprijină o aşezare permanentă a civililor din enclavă în afara Fâşiei Gaza.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională a mai spus că SUA nu cred că este momentul pentru o încetare generală a focului, însă a evidențiat că sunt necesare pauze umanitare, în condițiile în care numărul de civili morți în Fâșia Gaza este în creștere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE