Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#ROCHARGE 2023. Opt mașini electrice dau testul drumurilor românești într-un tur de 2.000 de km

“Ca să fac 500 de km aș avea nevoie de două zile și cine știe câte opriri”. 

“Da, cumpăr mașina electrică, dar când se duce bateria ce fac?!”

“Sunt mașini de oraș și cam atât”

“Unde le încarc dacă ies din oraș? Plimb generatorul pe benzină cu mine?!”

Probabil ai auzit aceste întrebări în multe discuții despre mașini electrice. Probabil că, într-o formă sau alta, ai avut aceste dileme atunci când te-ai gândit la trecerea de la diesel/benzină la motor electric. Tocmai de aceea Euronews România va petrece nouă zile în #ROCHARGE by Vitesco Technologie, un tur al României în care opt mașini electrice proaspăt lansate în țara noastră vor fi testate pe drumurile patriei, așa încât la final să ai cifre reale de consum și o radiografie a infrastructurii de încărcare din România.

Cum arată acum piața mașinilor electrice?

Dacă îi întrebi pe producător, mai bine ca niciodată. Potrivit datele Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), până la jumătatea lui 2023, europenii au înmatriculat peste un milion de mașini electrice, ceea ce înseamnă că acestea au o cotă de piață de 14,3%. Realitatea acestui an înseamnă și o creștere cu aproape două procente față de 2022, dar și consolidarea unui trend: cel al producătorilor auto care mizează tot mai mult pe electrice.

Ce este #ROCHARGE by Vitesco Technologies?

De dragul discuției, îi spunem “tur al României”. În esență, este vorba despre un test drive complex și cam atât de complet cât poate fi făcut al celor mai relevante modele de electrice de pe piața din România. La asta se adaugă o componentă de workshop, pentru că toți cei 16 participanți la tur (jurnaliști, bloggeri, oameni din industrie etc) vor discuta cu inginerii și experții care construiesc tehnologia din mașiniile care astăzi sunt concept și, în viitorul apropiat, vor ajunge pe stradă.

#ROCHARGE este însă și un road trip de aproximativ 2000 de km în care vedem, filmăm și documentăm locuri frumoase din România. 

Așadar cifre reale de autonomie, mașini spectaculoase, informații de la sursă și turism. Toate, în 9 zile. Toate, la Euronews România, care este partener media al acestui tur. 

Ce mașini conducem?

Ideea este simplă: fiecare dintre participanții la tur va avea pe mână fiecare model pe distanțe suficient de mari astfel încât concluzii relevante să poată fi desprinse. În plus, la final, toate datele colectate de toți participanții la tur sunt agregate pentru concluzii.

Mașinile din tur nu sunt alese la întâmplare. Sunt mașini diferite unele față de celelalte din multe puncte de vedere, astfel că nu le vom compara între ele. Dar, la final, vom putea spune ce poate face fiecare dintre ele. 

“Lotul” cu care #ROCHARGE abordează turul din 2023 este format din:

  • Audi Q8 e-tron
  • Kia Niro EV
  • Lexus RZ
  • Mercedes-AMG EQE SUV
  • Nissan Ariya
  • Porsche Taycan Turbo Cross Turismo
  • Tesla Model Y
  • Volkswagen ID. Buzz

Pe toate le puteți vedea descrise în detaliu pe Autocritica dar și în fiecare zi, la Euronews România.

Foarte important de reținut: din acest tur NU veți afla vitezele maxime pe care le ating aceste mașini sau cât de bine pot participanții la tur să ia viraje cu 120 km/h. Asta pentru că scopul #ROCHARGE este să simuleze realitatea cu care orice șofer din România s-ar confrunta într-o călătorie prin țară. Prin localități în care respectăm regulile de circulație, cu pauze luate astfel încât să fim în siguranță și să ne bucurăm de călătorie și în condiții normale de drum, fără șosele închise și antemergător. 

Între 26 septembrie și 4 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE