Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU avertizează că își va reduce drastic ajutoarele din cauza blocadei din Fâșia Gaza

Războiul din Israel a ajuns în cea de-a 19-a zi, iar armata încă nu a intervenit terestru în Fâșia Gaza, cu toate că a anunțat o astfel de operațiune. Un motiv îl reprezintă, în continuare, faptul că Hamas are mulți ostatici, pe care îi folosește ca pe scuturi umane.

Însă israelienii au oprit alimentarea cu apă a Fâșiei Gaza încă din primele zile ale atacului Hamas asupra Israelului și a sistat și alimentarea cu carburanți, medicamente și alimente. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni, cel mai mare furnizor de servicii umanitare din Gaza, a declarat că rămâne fără combustibil.

ONU spune că nu va mai putea furniza ajutoare în Gaza

În ultimele zile, Israelul a permis unui număr mic de camioane pline cu ajutoare să treacă peste granița cu Egiptul, dar a interzis livrările de combustibil, necesar pentru alimentarea generatoarelor din spitale. Israelienii au decis asta pentru ca acel combustibil să nu ajungă pe mâinile Hamas.

În aceste condiții, spitalele din Gaza nu mai pot funcționa cum trebuie, iar situația cetățenilor este pe muchie de cuțit. Aceștia au nevoie urgentă de ajutoarele ONU, care a furnizat deja mai multe camioane. Numai că aceste ajutoare ar putea chiar să fie sistate, după cum a anunțat Organizația Națiunilor Unite. Totul din cauza blocadei pe care a impus-o armata israeliană asupra Fâșiei Gaza, pe care a izolat-o total, dar și din cauza bombardamentelor care nu se opresc. În aceste condiții, agenția ONU nu poate opera, mai ales fără livrările de combustibili.

Spitalele din Gaza, care încă funcționează, sunt puține

Mai mult de jumătate din unitățile de asistență medicală primară din Gaza și aproximativ o treime din spitale au încetat să mai funcționeze, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ctată de AP.

Avertismentul a venit după ce spitalele din Gaza se luptau să trateze mulțimea de răniți cu resursele aflate într-o scădere drastică. Oficialii din domeniul sănătății au declarat că numărul morților crește, în timp ce avioanele israeliene lovesc teritoriul în continuatre, așa cum au făcut-o în noaptea de miercuri.

Personalul spitalelor este copleșit de numărul de răniți și s-a străduit să facă triaje. Ministerul Sănătății a spus că mulți răniți sunt așezați chiar pe pământ, fără ca măcar să apuce să primească un simplu ajutor medical. Iar alții așteaptă cu zilele pentru operații, pentru că sunt foarte multe cazuri critice.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, care este controlat de Hamas, a declarat că loviturile aeriene au ucis peste 750 de persoane în ultimele 24 de ore. Oficialii nu au oferit o cifră specifică a militanților uciși, iar aceste date nu au putut fi verificate în mod independent. Hamas spune că cifrele sunt furnizate de directorii spitalelor.

Armata israeliană (IDF) a declarat că loviturile sale au ucis militanți și au distrus tuneluri, centre de comandă, depozite de arme și alte ținte militare. IDF acuză Hamas că amplificat suferința civililor din Gaza ascunzându-se printre ei.

Numărul în creștere de decese în Gaza cu o zi înainte ar fi fost de 704, unul fără precedent în conflictul israeliano-palestinian, care durează de mai multe decenii. Astfel, pierderi și mai mari de vieți omenești ar putea avea loc dacă Israelul lansează acea ofensivă terestră anunțată și așteptată, menită să zdrobească militanții Hamas, așa cum a promis armata israeliană.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că peste 6.500 de palestinieni au fost uciși în război. Cifra include bilanțul disputat de la o explozie la un spital săptămâna trecută.

ONU spune că aproximativ 1,4 milioane dintre cei 2,3 milioane de rezidenți din Gaza sunt acum strămutați în interior, aproape jumătate dintre ei fiind înghesuiți în adăposturile ONU.

Sunt peste 1.400 de victime și în rândurile israelienilor, majoritatea civili uciși în timpul atacului inițial al Hamas, potrivit guvernului israelian. Hamas are, de asemenea, 222 de ostatici, persoane pe care le-a capturat și adus în Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE