Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS transmite că variola maimuței nu este o urgență sanitară mondială

Publicat de: Euronews

Variola maimuței nu este o urgență sanitară mondială pentru moment, spune Organizația Mondială a Sănătății, dar a menționat că trebuie monitorizată atent.  

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a cerut intensificarea supravegherii variolei maimuței. Tot el a avertizat că„deși bărbații care au relații intime cu bărbați au fost cei mai afectați în aceste noi focare, există, de asemenea, riscuri de boli grave pentru persoanele imunocompromise, femeile însărcinate și copii dacă sunt infectați”. 

La nivel mondial, aproape cinci mii de cazuri de variola maimuței au fost raportate în acest an. Și în românia au fost depistate, până acum, șase cazuri. 

Cum se transmite boala

Variola maimuței este o zoonoză, adică o boală care se transmite de la animale la oameni, potrivit OMS. Cazurile sunt adesea găsite în apropierea pădurilor tropicale, unde există animale care poartă virusul. S-au găsit dovezi ale infecției cu virusul variolei maimuței la animale, inclusiv veverițe, șobolani braconați din Gambia, diferite specii de maimuțe. Virusul poate fi transmis prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat.

Transmiterea de la om la om este limitată. Virusul intră în corp, după un un contact fizic foarte apropiat și prelungit cu leziuni ale pielii, fluidele corporale sau secreții nazale ale persoanelor infectate. De asemenea, boala poate fi contractată prin contact prelungit cu bunuri contaminate ale persoanelor infectate, cum ar fi îmbrăcămintea, lenjeria de pat și prosoapele, se menționează într-o informare recentă a OMS, din 10 iunie. Cineva care a contractat variola maimuței începe de obicei să prezinte simptome în aproximativ 6-13 zile, după contactul cu o persoană infectată, și poate dura până la 21 de zile.



ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE