Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul caz de variola maimuței confirmat în România. Care este starea pacientului

Publicat de: Mirabela Vasile

Primul caz de varioala a fost confirmat, luni, în România. Pacientul este un bărbat în vârstă de 26 de ani, din București.

Tânărul a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi, în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente, potrivit unui comunicat oficial al Ministerului Sănătății. 

Starea de sănătate a bărbatului este una bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

În cursul lunii mai s-au mai înregistrat două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei la o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi un bărbat cetăţean român internat la un spital din Atena, in Grecia, însă acestea au fost infirmate ulterior, fiind vorba de infectări cu varicelă.

În lume, până în prezent, cazuri confirmate au fost identificate în Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie și Statele Unite.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni că România va primi gratuit aproximativ 2.500 de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva „variolei maimuţei”. Vaccinul este de origine americană și există doar în cantități mici pentru acest moment.

Autoritățile sanitare au declarat că se va sta în izolare 21 de zile de la momentul în care au apărut simptomele.

Adrian Marinescu: „Transmiterea se face cu dificutate”

Adrian Marinescu, directorul medical de la „Matei Balș”, a venit cu primele declarații cu privire la cazul de variolă a maimuței în România.

”Detaliile exacte legate de acest caz nu le am. Ce este important de spus e că era vorba doar de timp până sa avem un caz, vorbim de o persoană care a fost în contact direct. Transmiterea se face cu dificutate, vorbim despre o persoană în contact direct, focarul poate fi la nivel de familie. Simptomatologia e specifică și ușor de identificat.

Sa ne gândim că în momentul în care vom avea un caz de import acolo riscul e în raport cu membrii familiei. Când vii dintr-o țară cu număr mare de cazuri, acea persoana va fi de monitorizat. O persoana care vine din Africa sau o zona unde sunt mai multe cazuri, acea persoana va fi izolată.”, a declarat Adrian Marinescu.

În ceea ce privește prevenția, medicul spune că trebuie în principiu să evităm contactul cu o persoană cu simptomatologie.

”Dacă se transmite cu dificultate, este de evitat contactul cu o persoană cu simptomatologie. În principiu, o persoană care are simptomatologie trebuie să se izoleze. În rest sunt măsuri generale, ca pentru orice boală infecțioasă. Nu aș face ceva diferit. Tratamentul este simptomatic, care se refera la simptome concrete. Varianta din Congo are agresivitate mai mare.”, a adăugat el.

Care sunt simptomele variolei maimuței?

Variola maimuței este o rudă cu variola, o boală care a fost eradicată în 1980. Este mai puțin transmisibilă, provoacă simptome mai ușoare și este mai puțin mortală.

Boala durează, de obicei, între două și patru săptămâni. Simptomele pot apărea oriunde între 5-21 de zile după infecție.

Simptomele variolei maimuțelor sunt febră, dureri de cap, musculare și de spate, frisoane, epuizare și ganglioni limfatici umflați.

Acest ultim simptom este de obicei cel care îi ajută pe medici să distingă variola maimuței de varicelă sau variolă, conform OMS.

Caracteristica cheie a variolei maimuțelor este o erupție cutanată urâtă. Deseori apare mai întâi pe față, iar mai apoi se răspândește pe restul corpului.

Numărul de leziuni poate varia de la câteva la mii.

Cum se transmite variola maimuței?

Boala nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței.

Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament, însă au existat cazuri în care virusul a fost combătut cu vaccinul variolei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE