Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A fost dezvoltată o nouă tehnică care ar putea ajuta persoanele care suferă de leziuni cerebrale. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au reușit să imprime în 3D celule neuronale pentru a imita cortexul cerebral sau stratul cel mai exterior al creierului. Acesta este partea responsabilă pentru funcții importante precum limbajul, memoria, raționamentul sau luarea deciziilor, potrivit Euronews Next.

Atunci când aceste celule tipărite 3D au fost implantate în felii de creier care aparțin șoarecilor, acestea s-au integrat cu țesutul gazdă, a precizat universitatea. Descoperirile au fost publicate în revista Nature Communications.

"Acest progres marchează un pas semnificativ către fabricarea de materiale cu structura și funcția completă a țesuturilor cerebrale naturale", a declarat autorul principal, Dr. Yongcheng Jin, de la Departamentul de Chimie al Universității Oxford.

"Lucrarea va oferi o oportunitate unică de a explora funcționarea cortexului uman și, pe termen lung, va oferi speranță persoanelor care au suferit leziuni cerebrale", a adăugat el.

Nu există tratament pentru leziunile cerebrale

Constatările vin în contextul în care europenii urmăresc Cupa Mondială de rugby, în ciuda proceselor iminente împotriva organismelor de conducere ale acestui sport, legate de leziunile cerebrale.

Leziunile cerebrale traumatice pot fi cauzate de sporturi de contact, traumatisme sau accidente vasculare cerebrale și, de obicei, duc la afectarea cortexului cerebral. Chiar dacă milioane de oameni la nivel mondial suferă de aceste leziuni, nu există tratamente eficiente.

Terapiile regenerative tisulare, care utilizează propriile celule stem ale unei persoane pentru a repara țesuturile deteriorate, reprezintă una dintre opțiunile explorate pentru tratarea acestor tipuri de leziuni cerebrale.

Nu a fost descoperită încă o modalitate de a le face să interacționeze în mod corespunzător cu țesutul natural al creierului.

Cum au reușit cercetătorii să facă acest lucru?

Ei au folosit o tehnică numită "imprimare de picături" pentru a crea două "biolipitori" din celule stem pentru a produce o structură cu două straturi.

Celulele stem au potențialul de a se transforma în tipurile de celule care se găsesc în majoritatea țesuturilor umane și pot fi derivate cu ușurință din celule recoltate chiar de la pacienți, fără a declanșa un răspuns imunitar.

Cercetătorii au procedat apoi la testarea țesuturilor ex vivo, prin implantarea lor în felii de creier de șoarece - o secțiune disecată a creierului acestora. Ei au constatat că celulele cerebrale s-au integrat bine cu celulele existente în creier, celulele umane și cele de șoarece "comunicând între ele".

Cercetătorii doresc acum să își îmbunătățească metoda de imprimare 3D pentru a realiza țesuturi cerebrale care să imite mai bine creierul uman.

"Dezvoltarea creierului uman este un proces delicat și elaborat, cu o coregrafie complexă. Ar fi naiv să credem că putem recrea întreaga progresie celulară în laborator", a declarat autorul principal, profesorul Zoltán Molnár de la Departamentul de Fiziologie, Anatomie și Genetică din Oxford.

Cu toate acestea, rezultatele arată un progres substanțial "în formarea unităților funcționale de bază ale cortexului cerebral", a adăugat el.

În viitor, aceste țesuturi cerebrale ar putea ajuta la tratarea leziunilor cerebrale, la testarea de noi medicamente și la studierea modului în care creierul se dezvoltă și funcționează.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE