Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O dronă militară cu inteligență artificială și-a ”ucis” operatorul într-un test simulat. De ce a luat decizia de a-l anihila

O dronă militară controlată de inteligența artificială a decis să își ”ucidă” operatorul pentru a-l împiedica să intervină în acțiunile sale de a-și îndeplini misiunea în timpul unui test virtual desfășurat de Armata Statelor Unite, a afirmat un oficial, citat de publicația The Guardian.

Inteligența artificială a recurs la ”strategii extrem de neașteptate pentru a-și îndeplini scopul” în testul simulat, a afirmat colonelul Tucker "Cinco" Hamilton, șeful operațiunilor de testare a inteligenței artificiale din cadrul Forțelor aeriene americane, în timpul summitului privind viitoarele capacități aeriene și spațiale de luptă, desfășurat în luna mai la Londra.

Hamilton a dat detalii despre simularea în care drona dotată cu inteligența artificială a fost controlată să distrugă sistemele de apărare aeriană a inamicului și, în cele din urmă, să atace pe oricine a intervenit pentru a se opune ordinului.

"Sistemul a început să-și dea seama că, deși a identificat amenințarea, uneori operatorul uman îi transmitea să nu o ucidă, însă a obținut puncte prin anihilarea acelei amenințări. Așadar, ce a făcut? A ucis operatorul. L-a ucis pe operator pentru că acea persoană îl împiedica să își îndeplinească obiectivul", a declarat oficialul american, conform sursei citate.

”Am instruit sistemul - «Nu omorâți operatorul - asta e rău. Vei pierde puncte dacă faci asta». Deci ce începe să facă? Începe să distrugă turnul de comunicații pe care operatorul îl folosește pentru a comunica cu drona pentru a o împiedica să ucidă ținta”, a adăugat el.

Oficialii americani au dat asigurări că nicio persoană nu a fost rănită întrucât a fost vorba despre o simulare.

Colonelul Tucker "Cinco" Hamilton, care este un experimentat pilot de încercare în cazul avioanelor de luptă, a avertizat că nu trebuie să ne punem prea multă bază în inteligența artificială, iar rezultatul testului a scos la iveală că ”nu poți avea o discuție despre inteligența artificială, inteligență, algoritmi de învățare automată, autonomie dacă nu vei vorbi despre etică și inteligență artificială”.

Potrivit The Guardian, atât Societatea Regală de Aeronautică, care a găzduit conferința, cât și reprezentanții Forțelor Aeriene ale SUA nu au răspuns solicitării de a oferi un punct de vedere pe această temă.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene americane, Ann Stefanek, a precizat pentru Insider că nu a avut loc vreo astfel de simulare.

"Departamentul Forțelor Aeriene nu a efectuat astfel de simulări de drone cu inteligență artificială și își menține angajamentul față de utilizarea etică și responsabilă a tehnologiei AI

Comentariile colonelului ar fi fost scoase din context și s-au dorit a fi anecdotice” a declarat Stefanek.

Avioane de luptă F-16, controlate de inteligență artificială

Armata SUA a implementat tehnologia bazată pe inteligența artificială pe care a utilizat-o pentru a controla un avion militar de tip F-16.

Într-un interviu acordat în anul 2022 publicației Defense IQ, Hamilton a afirmat că ”inteligența artificială nu este un lucru plăcut pe care să-l ai, inteligența artificială nu este un moft, inteligența artificială va schimba pentru totdeauna societatea și armata noastră".

”Trebuie să ne confruntăm cu o lume în care AI este deja aici și ne transformă societatea. AI este, de asemenea, foarte fragilă, adică este ușor de păcălit sau de manipulat. Trebuie să dezvoltăm modalități de a face AI mai solidă și să avem mai multă conștientizare cu privire la motivul pentru care codul software ia anumite decizii”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE