Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O barjă încărcată cu 1.000 de tone de azot s-a scufundat în Dunăre. Precizările ministrului Mediului

O barjă încărcată cu 1.000 de tone de azot s-a scufundat în Dunăre, după ce a lovit pilonul unui pod la graniţa dintre Serbia şi Croaţia.

Potrivit Ministerului Mediului din Serbia, barja s-a scufundat la aproximativ 40 de minute după miezul nopții și, din fericire, nu au existat răniți în urma incidentului.

Nava era înregistrată în Germania, plecase din Austria și trebuia să ajungă într-un port de lângă Belgrad. Autoritățile croate au închis podul și au demarat o anchetă cu privire la incident. Agenția pentru Protecția Mediului monitorizează situația de pe Dunăre, însă activiștii de mediu se tem că cele 1.000 de tone de îngrășământ vor avea un impact negativ asupra florei și faunei fluviale.

Precizările ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a precizat la Euronews România că până în acest moment nu avem depășiri față de valorile normale de azot pe secțiunea românească a Dunării.

Mircea Fechet: „Nu avem depășiri față de valorile normale și mă refer la azot, în special în Dunăre, nici la locul producerii incidentului, nici pe secțiunea românească a Dunării. Asta înseamnă că nu există un pericol imediat. Nu știm încă dacă tot acel azot este dizolvat în apa Dunării sau cât o să dureze până când Dunărea va antrena acea cantitate de azot. Cert e că debitul Dunării, temperatura mică a apei, limitează într-o oarecare măsură efectul negativ pe care azotul l-ar putea avea asupra faunei și florei.

Fără îndoială că o cantitate va ajunge și în apele României. Va ajunge și în Delta Dunării. Va ajunge în cele din urmă în Marea Neagră. Cel mai mare risc se referă la un fenomen numit înflorirea algelor, lucru care nu ajută cu nimic calitatea apei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE