Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO Inundații în Europa. Apele Dunării au ajuns la cel mai înalt nivel, de după inundațiile din 2013

Zone din nordul și centrul Europei au continuat să se confrunte cu inundațiile, săptămâna aceasta, după o serie de ploi abundente, transmite euronews.

Olanda și Germania au pregătit bariere împotriva inundațiilor

Bariere împotriva inundațiilor au fost ridicate în această săptămână în numeroase locații, de-a lungul râului olandez Ijssel, după o perioadă prelungită de ploi puternice.

Potrivit autorităților, nivelul apei din râul care trece spre nord prin Țările de Jos a crescut „foarte rapid”, uneori cu o rată de un centimetru pe oră.

Nivelurile ridicate ale apei au fost cauzate de ploile abundente recente, combinate cu vremea severă din Germania vecină, care a lăsat solul saturat, făcând dificilă scurgerea apei.

O barieră în apropierea orașului german Magdeburg a fost ridicată, pentru prima dată în ultimul deceniu, pentru a ușura presiunea din râul Elba, în timp ce unele animale au fost evacuate dintr-un parc de safari din nordul Germaniei.

Dunărea atinge cel mai înalt nivel de după inundațiile din 2013

Nivelul apei din Budapesta a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

VEZI GALERIA
10 imagini

Miercuri seara, nivelul de vârf al Dunării care străbate capitala Ungariei era la 6,93 de metri, sub cota record de 8,91 metri ce a fost înregistrată în 2013, când întreaga Europă Centrală a trecut prin inundaţii, în urma ploilor abundente produse în luna mai a acelui an.

Mașinile lăsate pe terasamentele inferioare închise ale Budei și Pestei au trebuit să fie mutate, din cauza creșterii nivelului apei, a transmis primăria.

Anumite zone din Budapesta au fost inundate în mai multe locuri.

Zăpada, care s-a topit, având în vedere temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului, a agravat inundația.

”Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, putem observa că volumul precipitaţiilor în perioada de iarnă este în creştere, iar odată cu creşterea temperaturilor vom observa mai puţină zăpadă, plus că cea depusă se topeşte mai devreme”, a comentat climatologul Anna Kis, care lucrează în cadrul Proiectului ”1.5 degrees”, potrivit Agerpres care citează Reuters.

”Astfel putem presupune că în viitor inundaţiile provocate de topirea zăpezii, care se produc de obicei primăvara, ar putea avea loc mai devreme, posibil chiar în lunile de iarnă”, a adăugat climatologul.

Și Lituania se pregătește pentru ploi abundente

Se preconizează că inundațiile din vestul Lituaniei vor crește, din cauza ploilor abundente din următoarele zile.

Deși nivelul apei a început să scadă în anumite zone, o prognoză de 15-25 mm de precipitații a creat îngrijorări.

Vestul Lituaniei, unde se află delta celui mai mare râu al țării baltice, Nemunas, se confruntă de obicei cu inundații în perioada primăverii.

Cu toate acestea, iarna aceasta marchează al doilea moment, în ultimele două luni, când nivelul apei naturale a atins cote critice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE