Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul copiilor cu insuficiență respiratorie s-a dublat. Avertismentul medicilor

Numărul copiilor care ajung la camera de gardă cu insuficiență respiratorie s-a dublat din iarna trecută până acum. Unele spitale pediatrice din București au până la 500 de pacienți pe zi. Părinții sunt nevoiți să aștepte uneori peste de două ore pentru o consultație la Unitatea de Primiri Urgențe.

Întoarcerea copiilor în colectivitate este principala cauză pentru creșterea numărului de viroze. O parte dintre copii fac complicații și trebuie internați.

Mihai Craiu, medic pediatru: „În ultimele zile din cei peste 200-250 de prezentați au fost internați 20 și ceva de copii, deci 1 din 10, față de 1 dintr-o sută, asta e diferența. Avem, practic, de două ori mai multe cazuri cu insuficiență respiratorie și sunt extrem de mulți copii mici.”

Părinte: „Am venit cu fetița, este cu febră de două zile și tușește, îi curge nasul, simptome de răceală, cred, dar am venit să vedem exact ce se întâmplă, pentru că are o viroză și a început să aibă o evoluție mai complicată și am vrut un control mai amănunțit, să fiu sigură că nu dezvoltă alte complicații asociate virozei.”

Părinte: „Cred că o mică viroză cu copilul, nu știm exact. Așteptăm de o oră și cred că o să mai așteptăm vreo două, trei ore. Este foarte aglomerat.”

Aproximativ 85% din infecțiile respiratorii sunt cauzate de virusuri

Aproximativ 85% din infecțiile respiratorii sunt cauzate de virusuri, iar tratamentul cu antibiotice nu este indicat. Virozele sunt diagnosticate de medicii de familie și, dacă după mai multe zile simptomele se agravează, părinților li se recomandă să meargă cu copilul la camera de gardă.

Mihai Craiu, medic pediatru: „Cele trei semne clinice care sunt ușor de ținut minte sunt: primul este respirația dificilă, la copilul mic e respirație cu burta, părinții știu să recunoască acest semn, al doilea este frecvența respiratorie. Niciun copil, oricât ar fi de speriat, nu respira mai repede decât de 50 respirații și al treilea e culoarea mucoaselor.”

Virozele se transmit prin contact direct cu o persoană infectată sau prin utilizarea obiectelor comune. Menținerea unei igiene riguroase, evitarea zonelor aglomerate și aerisirea încăperilor, sunt principalele măsuri de prevenție recomandate de medici.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Părintele care observă că copilul lui are simptomatologie respiratorie, dureri în gât, tuse, febră, să țină copilul acasă, să notifice școala și să contacteze medicul de familie, iar în cazul cadrelor didactice, în cazul în care observă că sunt copii care au astfel de simptomatologie respiratorie, să ia legătura cu familia și cea mai bună soluție este izolarea și tratamentul la domiciliu.”

Aproape patru milioane de oameni mor anual, la nivel global, din cauza virozelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE