Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum îi putem proteja pe cei mici de infecții. Sfaturile unui medic pentru a ajuta sistemul imunitar

Infecțiile cu tulpina Omicron indică o afectare a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului, cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane.

Sorin Dan Cadar, medic primar ORL, cu competență în homeopatie și președintele Asociației Române de Homeopatie Clinică, a explicat la Euronews România despre cum ne putem ajuta sistemul imunitar.

Săptămâna trecută a fost o creștere de aproape 8.000 de cazuri noi de Covid

Întrebat cum ne putem proteja de virus, medicul a explicat faptul cei care trebuie să se ferească sunt pacienții vulnerabili, care se știu bolnavi, și copiii foarte mici, adică cei din grupele sub cinci ani.

„Trebuie să înțelegem că este un virus ca și gripa, ca oricare viroză, numai că se pare că nu mai respectă statisticile cu recrudescențe vara, iarna. Este clar că trebuie să ne creștem imunitatea. În consecință: masca pentru cei care au niște probleme de sănătate cronice și se știu, aerisirea locuințelor, sportul, mișcarea în aer liber. Este bine să evite automedicația, luarea de măsuri, antibiotice, o viață activă, prezentarea la medic. Fumatul este o mare problemă”, a mai spus Sorin Dan Cadar.

Doctorul a mai explicat și cum ne putem da seama dacă un copil are o răceală sau o formă ușoară de Covid.

Diferența dintre răceală și Covid în cazul unui copil

„Diferența majoră este febra. Există guturaiuri, cu curs de nas, stare generala foarte puțin afectată, dar copilul este vesel în continuare, eventual tușește. Când apare febra, peste 38, 38,5, atunci este clar că sistemul imunitar este activat, este în luptă și va trebui să vedem dacă este vorba despre Covid”, a mai adăugat el.

Întrebat și despre cum îi putem proteja pe cei mici de eventuale infecții de la piscine, medicul primar ORL a menționat că un copil are nevoie, în primul rând, de mișcare, mâncare și somn.

„În momentul în care mergem la piscina esențial este că imediat ce a ieșit din piscina să se facă un dus. Este o chestie elementara de igiena, care vă îndepărtă virusurile. Printr-un simplu dus putem să evitam foarte multe necazuri, mai ales la copii. Să nu uitam faptul că ei din când în când mai înghit niste apa, concentrația nu este foarte mare de agenți patogeni, ajuns în tubul digestiv. Pe de-o parte,Își face treaba și stomacul și, pe de alta parte, sistemul imunitar digestiv își face treaba. Noi nu trebuie să intervenim imediat, daca copilul are o greata, putina diaree, un scaun moale, o voma, trebuie să punem șist imunitar în repaos și daca situația persista peste 24-48 de ore, atunci ne adresam medicului, pentru a contracara efectele unei deshidratări. Asta este foarte important la copii, deshidratarea. Dați lichide multe copiilor și nu sucuri, ci apa sau freshuri de fructe”, a precizat medicul.

Sfaturi pentru adulții care se infectează cu coronavirus

Aceleași sfaturi se aplică și în cazul adulților, dacă se infectează cu coronavirus și au o formă ușoară.

„Panica va duce la lucruri neplăcute: psihoze, izolări, automedicație. Primele măsuri pe care ar fi bine să le ia toată lumea sunt acelea de izolare, mască și testarea, apoi dat telefon la medicul curant, de familie sau un prieten medic, care să spună exact ce trebuie făcut. Modularea imunitară este cea mai simplă. Primele măsuri sunt hidratarea, multa apă, freshuri și repausul, odihna”, a conchis Sorin Dan Cadar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE