Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi proteste față de violențele din Serbia, în timp ce autoritățile resping criticile și cererile opoziției

Zeci de mii de oameni s-au adunat vineri în capitala Serbiei, pentru a treia oară, pentru a protesta față de modul în care Guvernul a gestionat criza provocată de cele două atacuri armate, scrie AP.

În semn de sfidare, partidul naționalist de dreapta al președintelui autocrat al Serbiei, Aleksandar Vucic, a organizat un contra-protest într-un oraș la nord de Belgrad, la care au participat mii de susținători ai acestuia.

Protestatarii opoziției din Belgrad scandau sloganuri împotriva lui Vucic, cerând demisia a doi miniștri de rang înalt și revocarea licențelor de emisie pentru două televiziuni care, spun ei, promovează violența și glorifică figuri ale crimei.

Premierul Ana Brnabic și alți oficiali guvernamentali au participat vineri la o sesiune parlamentară axată pe atacurile de la începutul lunii mai și pe cererile opoziției de înlocuire a ministrului de interne și a șefului serviciilor de informații, în urma incidentelor care s-au soldat cu 18 morți, mulți dintre ei copii.

Cele două schimburi de focuri de armă au uimit națiunea, mai ales pentru că primul a avut loc într-o școală elementară din centrul Belgradului, când un băiat de 13 ani a luat arma tatălui său și a deschis focul asupra colegilor săi. Opt elevi și un paznic al școlii au fost uciși, iar alte șapte persoane au fost rănite. O altă fată a murit ulterior la spital din cauza rănilor la cap.

O zi mai târziu, un tânăr de 20 de ani a folosit o armă automată pentru a ținti la întâmplare persoane pe care le-a întâlnit în două sate la sud de Belgrad, omorând opt persoane și rănind 14.

Brnabic a respins acuzațiile potrivit cărora autoritățile populiste ar fi fost în vreun fel responsabile pentru aceste împușcături. În schimb, ea a acuzat opoziția că alimentează violența în societate și că îl amenință pe președintele Aleksandar Vucic. Brnabic a criticat protestele conduse de opoziție ca fiind "pur politice", afirmând că acestea au avut ca scop răsturnarea prin forță a lui Vucic și a guvernului.

Mitingul opoziției de vineri seară în fața clădirii parlamentului din Belgrad, este al treilea de la împușcături. Cele două adunări anterioare au atras zeci de mii de oameni care au mărșăluit pașnic, scandând doar ocazional sloganuri împotriva lui Vucic.

Autoritățile au lansat o campanie de reprimare a armelor de foc în urma împușcăturilor de armă și au trimis polițiști în școli, în încercarea de a spori sentimentul de securitate.

Serbia este inundată de arme rămase de la războaiele din anii 1990, inclusiv lansatoare de rachete și grenade de mână. Alte măsuri de control al armelor de foc declarate în urma împușcăturilor includ un control mai bun al proprietarilor de arme și al poligoanelor de tir, un moratoriu asupra noilor licențe și pedepse aspre pentru deținerea de arme ilegale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE