Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivul pentru care în 30 de ani au fost construite doar patru spitale în România. Alexandru Rafila: „Asta a fost”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut, într-un interviu acordat Euronews România, că în țara noastră „nu s-au făcut spitale și autostrăzi”, rezumându-se în a spune doar că „asta a fost”, după ce i s-au cerut explicații privind motivul pentru care au fost construite doar patru spitale noi de la zero în ultimii 30 de ani.

Dr. Alexandru Rafila a detaliat că unele dintre cele patru unități medicale „s-au construit pe un schelet deja existent”.

„Nu știu dacă sunt chiar noi. S-au construit pe un schelet deja existent, văd dau exemplul Institutului de Oncologie de la Iași. Asta a fost!

Nu s-au făcut spitale și autostrăzi. Nu vreau să intru în tot felul de supoziții. Pentru mine e important ce se întâmplă în momentul de față și e important viitorul pe termen mediu. Dacă începem să construim, lucru acesta ar putea să genereze o anumită efervescență și competiție între diversele autorități locale sau centrale în a construi spitale noi”, a afirmat ministrul Sănătății, la Euronews România.

Ultimele spitale construite au fost Spitalul Municipal din Fălticeni, Spitalul Orășenesc din Mioveni, Spitalul de Copii Gomoiu din București și Institutul Regional de Oncologie din Iași, potrivit Newsweek.

Alexandru Rafila ar vrea mobilizare pentru construcția de spitale ca pe șantierul autostrăzii Moldova.

„Un foarte bun exemplu este ceea ce se întâmplă cu autostrada Moldovei în momentul de față. Există interes, e un constructor acolo care face eforturi (UMB Spedition, n.red) care să arate că lucrurile se întâmplă în România.

Dacă o să găsim astfel de exemple în domeniul sanitar, aș vrea să ne bucurăm împreună de existența unui astfel de efort de construcție, probabil că începe să se schimbe mentalitate și să nu mai avem genul ăsta de întrebări; de ce în 30 de ani nu am reușit să facem decât patru unități spitalicești.

Să recunoaștem că chiar dacă nu au fost făcute de la zero, multe unități sanitare din România, multe aflate în subordinea Consiliilor Județene arată foarte bine, sunt foarte bine dotate, sunt recompartimentate, furnizează servicii medicale de bună calitate.

N-ar trebui să excludem aceste reabilitări profunde ale unor clădiri realizate de autoritățile locale”, a mai precizat Rafila.

Alexandru Rafila, despre spitalele construite de la zero cu bani din PNRR. „Toate trebuie finalizate până în 2026”

Cât despre spitalele pe care România trebuie să le construiască de la zero cu bani din PNRR, Alexandru Rafila a amintit că anul 2026 este termenul limită impus de Comisia Europeană.

„E termenul impus de Comisia Europeană. Oricare dintre cele 27 de proiecte pe care le-ați văzut acolo, presupun clădiri noi, toate trebuie finalizate până la acel termen (până în 2026).

Ne-am făcut treaba cu responsabilitate. Am reușit să parcurgem toate etapele legale

În momentul de față, ne aflăm în etapa în care Guvernul României va aproba hotărârea de Guvern cu anexa celor 27 de spitale. Trebuie să stea câteva zile în transparență decizională, iar la sfârșitul acestei luni și la începutul lunii februarie vom semna contractele de finanțare, așa că de acolo fiecare aplicant, autoritate locală, trebuie să facă eforturi încât să limiteze timpii de licitație, să nu facă două licitații - una proiectare, alta pentru execuție - să facă una singură ca să existe continuitate în activitate și să poată să realizeze aceste obiective”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE