Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mituri și dezinformări în online, despre aselenizare: ”Toate teoriile conspirației au o anumită poveste”

Aselenizarea este în continuare un mister pentru cei mai mulți oameni și un subiect preferat pentru amatorii de teorii ale conspirației.

Pentru fizicianul și cercetătorul Cristian Presură, numeroasele întrebările primite despre Pământul plat și falsificarea aselenizării au ajuns să fie elemente ale unei piese de teatru absurd.

Într-o postare pe Facebook, Cristian Presură se declară uimit de amploarea cu care dezinformarea ajunge să fie propagată cu ajutorul unui telefon mobil, în timp ce oamenii de știință fac din ce în ce mai mari progrese.

De exemplu, Cristian Presură a prezentat cel mai puternic calculator din lume, Frontier, care a realizat un record - un miliard de miliarde de operații pe secundă. Postările fizicianului Cristian Presură pe rețelele sociale, în care explică concepte științifice complexe într-un limbaj pe înțelesul tuturor, ajung zilnic la zeci de mii de utilizatori.

Fizicianul este autorul cărții "Fizica povestită" și are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei.

De ce nu s-au văzut stelele în imaginile publicate de pe lună

”Toate teoriile conspirației au o anumită poveste, o poveste care iese din șirul obișnuinței. Oamenilor le plac poveștile care sunt altfel, decât cele care se spun în mod obișnuit, iar un elev de liceu s-ar uita la motivele care autorul le aduce și ar vedea argumentul lipsei stelelor.

Faptul că în fotografiile și filmările aselenizării se vede Pământul lunar, dar cerul este absolut negru. Pe cer nu se vede nicio stea. E clar că acei conspiraționiști spun că nu se văd stele acolo, e clar că oamenii nu au fost pe lună.

Numai că acel elev de liceu, poate să ia o carte de fizică, iar în cartea de fizică învață, de exemplu, cum poți să faci poze atunci când lumina vine din față. Cu un aparat digital cu care faci fotografia și lumina vine foarte mult din față îți supraîncarcă aparatul, iar lucrurile se văd în umbră.

Dacă lumina este însă din spate foarte puternică, imaginile lor sunt foarte întunecate și ar înțelege că acest fenomen ar fi și pe lună și anume că suprafața lunii a emis foarte multă lumină care a ajuns la aparatul de fotografiat și stelele care aveau o lumină foarte foarte mică nu s-a mai văzut pentru că a fost acel aparat de fotografiat și a fost bombardat de lumina lunii”,a declarat Cristian Presură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE