Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniştrii Apărării francez şi rus au avut o discuţie telefonică, prima din 2022. Relaţiile dintre Paris şi Moscova, tensionate de războiul din Ucraina

Ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său rus Serghei Şoigu, după ce ultima lor discuţie de acest fel a avut loc în octombrie 2022, a anunţat Ministerul Apărării de la Paris, potrivit AFP.

Şi de această dată ministrul Sébastien Lecornu a "condamnat fără rezerve războiul de agresiune pe care Rusia l-a lansat în Ucraina", afirmă într-un comunicat Ministerul francez al Apărării.

În schimb, el a "confirmat disponibilitatea Franţei" pentru "intensificarea schimburilor" cu Rusia în lupta contra terorismului, se arată în acelaşi text, în contextul atacului terorist din 22 martie revendicat de gruparea Statul Islamic şi în care cel puţin 144 de persoane au fost ucise într-o sală de concerte la Moscova.

Relaţiile dintre Paris şi Moscova, tensionate de război

Relaţii dintre Paris şi Moscova, deja tensionate de războiul pornit de Rusia în Ucraina şi de sprijinul militar oferit acesteia din urmă de către Franţa, s-au degradat şi mai mult după ce la sfârşitul lunii februarie preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a motivat el, "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război".

Preşedintele rus Vladimir Putin a pus această reacţie "emoţională" a lui Macron pe seama faptului că Rusia a "călcat pe coadă" Franţa în Africa, ceea ce a generat "resentimente" la Paris.

Trupele franceze au fost nevoite să se retragă din ţări africane precum Mali şi Niger după ce junte militare instalate la putere acolo au sistat colaborarea cu Franţa şi s-au apropiat de Rusia, în timp ce gruparea rusă de mercenari Wagner şi-a intensificat operaţiunile pe continentul african.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE