Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The Washington Post: Rusia încearcă să submineze sprijinul Franței pentru Ucraina, arată documentele Kremlinului

Rusia își intensifică eforturile în vederea subminării sprijinului francez pentru Ucraina, potrivit mai multor documente aparținând Kremlinului, divulgate de publicația The Washington Post.

Serghei Kiriienko, figura centrală în planul Moscovei

Documentele Kremlinului, obținute de un serviciu de securitate european și analizate de The Washington Post, arată că Serghei Kiriienko, primul adjunct al șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, i-a însărcinat pe strategii politici de la Moscova să semene discordie în Franța prin intermediul rețelelor de socializare, al personalităților politice, al liderilor de opinie și al activiștilor francezi. Scopul mai larg al Moscovei este de a submina sprijinul pentru Ucraina și de a slăbi coeziunea în interiorul Alianței Nord Atlantice (NATO), arată documentele.

Acțiuni similare au avut loc și în Germania, acolo unde Kremlinul a sprijinit atât extrema dreaptă, cât și extrema stângă. De altfel, manevrele și  legăturile Kremlinului cu o serie de partide de extremă dreapta din Europa îi îngrijorează pe unii oficiali europeni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie. Josep Borrell a avertizat de curând că aceste alegeri ar putea fi "la fel de periculoase ca și cele americane", motivate de "frică" ca răspuns la inegalitatea în creștere și la amenințările la adresa securității. "Europa este în pericol", a spus el.

Pentru a-și atinge obiectivele, strategii Kremlinului încurajează propagarea unor narative în Hexagon. De pildă, se încearcă argumentearea faptului că sancțiunile occidentale impuse Rusiei afectează economia franceză, precum și afirmarea faptului că furnizarea de arme către Ucraina pune în pericol securitatea Franței.

S-ar părea că oficialii de la Kremlin considerau încă din 2022 că Franța este vulnerabilă la turbulențe politce interne. Aceștia urmăreau cu atenție evoluția sondajelor de opinie din Franța. În 2023 grupul de la Kremlin al lui Kiriienko le-a ordonat strategilor ruși să promoveze mesaje care să crească procentul francezilor care se arătau retincenți în ceea ce privește ajutorul oferit Ucrainei, se arată într-unul dintre documente. De asemenea, acestora li s-a spus să crească „teama de o confruntare directă cu Rusia” în rândul opiniei publice din Hexagon.

Ferme de troli

Documentele arată că fermele de troli create de strategii politici ai Kremlinului au produs și publicat conținut pe rețelele de socializare și articole critice la adresa sprijinului occidental pentru Kiev. O notă scrisă de unul dintre strategi în iunie 2023 a ordonat unui angajat al fermei de troli să creeze un "comentariu de 200 de caractere al unui francez de vârstă mijlocie" care consideră că sprijinul Europei pentru Ucraina este "o aventură stupidă". Persoana franceză fictivă trebuia, de asemenea, să susțină că sprijinul pentru Ucraina se transformă în "inflație ... și scăderea nivelului de trai" în Franța.

Mesajele Kremlinului au avut până acum o rezonanță limitată în Franța. Președintele Emmanuel Macron este unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei, iar majoritatea populației l-a sprijinit în acest demers. Cu toate acestea, prezența trolilor pro-ruși pe rețelele de socializare este în creștere în Franța, potrivit lui Thomas Gomart, directorul Institutului Francez pentru Relații Internaționale, iar sprijinul pentru extrema dreaptă este tot mai mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE