Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poet rus, condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a recitat versuri împotriva războiului din Ucraina

Artyom Kamardin, poet rus, a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru că a recitat versuri împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina, în timpul unui spectacol de stradă din Moscova, în septembrie 2022, potrivit Euronews.

Kamardin a fost acuzat că a făcut apeluri publice care subminează securitatea națională și incită la ură. Poetul a încercat să se apere și a spus instanței că nu știa că acțiunile lui încălcă legea.

„Nu sunt un erou și să ajung la închisoare pentru convingerile mele nu a fost niciodată în planurile mele”, a spus el într-o declarație, postată pe canalul Telegram al susținătorilor săi.

În timpul arestării, poetul ar fi fost „bătut și violat” de către polițiști, însă autoritățile nu ar fi luat nicio măsură de-a lungul timpului pentru a investiga aceste presupuse abuzuri.

Joi, soția lui Kamardin, Alexandra Popova, a fost escortată din sala de judecată după ce a strigat „Rușine!” în urma verdictului. Ea și alții au fost reținuți, ulterior, pentru un „miting” neautorizat în fața clădirii instanței.

Și Yegor Shtovba, care a participat la aceeași lectură publică în toamna anului trecut și a recitat versurile lui Artyom Kamardin în Piaţa Triumfalnaya din Moscova, în apropiere de monumentul poetului Vladimir Mayakovsky, a fost condamnat la cinci ani și jumătate pentru aceleași acuzații, „incitare la ură” și „apeluri publice la comiterea unor activităţi împotriva securităţii statului”.

De la sfârșitul lunii februarie 2022 și începutul acestei luni, peste 19.000 de persoane au fost reținute în Rusia pentru că și-au manifestat poziția împotriva războiului, potrivit unui grup pentru drepturile omului, transmite Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE