Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina din partea SUA. Pachetul e oferit până la deblocarea bugetului în Congres

Ucraina primește un nou pachet de ajutor militar din partea Statelor Unite ale Americii. Valoarea acestuia este de 250 de milioane de dolari. Este ultimul ajutor militar pe care Kievul îl poate primi de la americani până la deblocarea în Congres a bugetului pentru 2024. Ucraina depune eforturi pentru revitalizarea propriei industrii de război ca să acopere nevoile armatei pe frontul din sud-estul țării.

Noul pachet de ajutor militar include muniție de apărare aeriană, rachete antitanc, obuze de artilerie, dar și muniție de calibru mic. În lipsa unui consens în Congresul de la Washington, dar și în condițiile unei opoziții vehemente a republicanilor, finanțările pentru 2024, în sumă de 60 de miliarde de dolari, rămân încă blocate.

Până în prezent, SUA au oferit Kievului ajutoare militare de peste 46 de miliarde de dolari. În ultima perioadă, Ucraina se confruntă cu reducerea sprijinului militar din partea partenerilor occidentali și încearcă să-și dezvolte propria industrie de război.

Oleksandr Kamișin, ministrul ucrainean al Industriilor Strategice: ”Avem o creștere semnificativă a volumului de obuze de mortar, de 42 de ori. A crescut volumul de obuze de artilerie de aproape trei ori și lucrăm pentru a menține această creștere. Fiindcă nevoile forțelor armate sunt mult mai mari. Este vorba de anumite poziții rare de explozibili și pulberi, care sunt deficitare nu numai în Ucraina, ci și la nivel global”

Situația umanitară din Ucraina rămâne complicată, iar organizațiile internaționale livrează noi ajutoare pentru a ajuta oamenii pe timp de iarnă. Conform estimărilor organizațiilor umanitare, aproape 18 milioane de oameni, adică aproximativ jumătate din populația Ucrainei are nevoie de asistență și protecție.

Denise Brown, reprezentant ONU în Ucraina: ”Războiul nu se oprește. Nu se oprește nici de Crăciun. Suntem aici și cred că este deosebit de important ca, în această zi, să arătăm solidaritatea comunității internaționale cu oamenii din Ucraina care suferă de pe urma războiului pe care Rusia l-a declanșat, în februarie 2022, în Ucraina”.

Între timp, Rusia continuă să atace orașele ucrainene cu drone kamikaze și rachete. Ministerul rus al Apărării a publicat înregistrări video cu soldații săi care lansează tiruri de artilerie asupra unui sat de pe linia frontului.

Moscova a făcut publice și imagini de la pregătirea unor noi trupe care să fie trimise pe frontul din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE