Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ucraina a primit peste 38 de miliarde de euro ajutor financiar internaţional în 2023

Publicat de: Euronews

Ucraina a primit peste 38 de miliarde de euro (42 miliarde de dolari) ajutor internaţional în 2023, în contextul războiului în curs împotriva invadatorilor ruşi, informează Agerpres.

"Acest ajutor ne-a permis să finanţăm toate cheltuielile necesare", a declarat ministrul ucrainean al finanţelor, Serhii Marcenko, pentru Forbes.

Majoritatea banilor au mers către apărarea împotriva forţelor Kremlinului, însă o parte au fost de asemenea folosiţi pentru a finanţa refugiaţii interni, pensiile şi salariile de stat.

Potrivit lui Serhii Marcenko, anul 2023 a fost mai stabil financiar decât 2022, însă fiecare zi de război costă 120 de milioane de euro.

Rusia şi-a lansat invazia în februarie anul trecut, iar Ucraina a primit de atunci sprijin occidental substanţial, sub formă de echipamente şi informaţii militare.

În ceea ce priveşte anul ce urmează, ministrul ucrainean a spus: "Sunt mai puţin îngrijorat de 2024 decât sunt de 2025".

Acest lucru este cauzat în special de incertitudinile privind viitorul sprijin din partea Uniunii Europene şi SUA în 2025, în contextul alegerilor ce vor avea loc în 2024 atât în UE, cât şi în SUA.

Pentru anul 2024, Marcenko a afirmat că Ucraina are nevoie de circa 33 de miliarde de euro din străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE