Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski se va întâlni cu Viktor Orban. Între cei doi există tensiuni mari

Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a anunțat că șeful statului ucrainean se va întâlni cu premierul Ungariei, Viktor Orban, "în viitorul apropiat". Mesajul a fost postat de Iermak pe platforma X, după ce a avut o convorbire cu ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.

Informația a fost confirmată și de Peter Szijjarto, pe Facebook.

"Discuţiile permanente, la nivel înalt, sunt importante pentru că ne dau speranţa îmbunătăţirii legăturilor noastre, iar noi avem interesul să menţinem relaţii cât mai bune cu toţi vecinii noştri. Noi, desigur, nu ne vom schimba poziţia pro-pace, dar aştept întâlnirea noastră personală în ianuarie, ca pe o oportunitate de a discuta cele mai urgente chestiuni bilaterale", a postat ministrul de externe Peter Szijjarto.

Întâlnire Zelenski - Orban, în ianuarie 2024

Ungaria și Ucraina au parte de relații tensionate, mai ales după ce ucrainenii au fost invadați de ruși, iar Viktor Orban a refuzat să acorde sprijin militar Ucrainei. Premierul maghiar spune că nu poate sprijini Ucraina atâta timp cât drepturile minorităților maghiare nu sunt restabilite.

Ministrul de externe Peter Szijjarto susține că mai mulți etnici maghiari care stau în Ucraina au murit în război după ce au fost înrolați în armata ucraineană.

Cu toate acestea, în această lună, Szijjarto a renunțat, în Consiliul European, la veto în ceea ce privește negocierile aderării Ucrainei la UE. Însă el a blocat un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro. În acest caz, maghiarii au explicat că au acționat astfel și din cauza blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene destinate Ungariei.

Numai că aceste fonduri europene au fost blocate de Comisia Europeană pentru că Ungaria ar fi încălcat statul de drept. Ulterior, Comisia Europeană a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria și alte 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU. Însă a menținut blocarea altor fonduri europene destinate Ungariei, în valoare de 21 de miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE