Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Liderii europeni vor reveni asupra subiectului ajutorării financiare a Ucrainei la summitul de la începutul lunii ianuarie

Liderii din Uniunea Europeană nu au reuşit să îl convingă pe premierul ungar Viktor Orban să-şi ridice veto-ul asupra unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, după ce anterior au ajuns la un acord pentru deschiderea negocierilor de aderare cu această ţară sfâşiată de război. Potrivit France Presse, șefii de stat și de guvern din celelalte 26 de ţări member ale Uniuni Europene au fost nevoiți să cedeze în faţa obstinaţiei liderului naţionalist de la Budapesta. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarant că liderii europeni vor reveni asupra subiectului ajutorării Ucrainei la începutul lunii ianuarie la un nou summit. La rândul său, premierul olandez Mark Rutte, a declarat că, dacă pentru moment nu există un acord cu Ungaria privind ajutorarea financiară a Ucrainei, este încrezător că se va putea putea ajunge la un acord anul viitor.

Oficialii de la Bruxelles plănuiseră să ofere Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro (33 de miliarde de împrumuturi și 17 de miliarde de euro în granturi), pe o perioadă de patru ani începând de anul viitor. Acest nou ajutor pentru autoritățile de la Kiev este considerat crucial într-un moment în care ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari rămâne încă blocat în Congres din cauza reticenței unor senatori republicani.

Anterior, într-un interviu acordat radioul de stat din Ungaria, Orban ceruse Bruxelles-ului să deblocheze toate fondurile europene de miliarde de euro destinate Ungariei în schimbul obținerii votului său favorabil pentru acordarea noului ajutor financiar european pentru Ucraina. ”Nu vrem nici jumătate din banii promiși, nici un sfert din ei, ci pe toți", a spus liderul naționalist de la Budapestea.

Pe de altă parte, liderii europeni au reușit să cadă de acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Charles Michel a spus că decizia de a deschide negocierile cu Ucraina şi cu Republica Moldova reprezintă adevăratul semnal de speranţă pentru cetăţenii acestor ţări şi pentru continental european. Premierul Viktor Orban a acceptat să se abțină de la vot.

După decizia liderilor europeni privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, președintele Volodimir Zelensky a declarant: „Este o victorie pentru Ucraina, pentru toată Europa, o victorie care ne motivează, ne inspiră și ne face mai puternici”. La rândul ei, administrația americană Casa Albă a salutat decizia statelore member UE, calificând-o drept una „istorică”. Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat și el că decizia liderilor europeni reprezintă un semnal puternic de sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova, oferind acestor țări o perspectivă europeană. Potrivit France Presse, deși procesul de aderare al Ucrainei va fi lung, simbolismul deciziei europene este unul puternic și încurajator pentru crainenii care sufera din cauza războiului de agresiune al Rusiei de aproape un an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE