Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Memorialul virtual al Pogromului de la București. Harta digitală care redă informații și imagini despre cele 125 de victime

Pogromul de la București a fost unul dintre primele evenimente dureroase legate de Holocaust în context românesc. S-a întâmplat în iarna lui 1941, în timpul luptei pentru putere între mișcarea legionară și Ion Antonescu, iar victime au fost 125 de membri ai comunității evreiești. Un proiect își propune să depășească această statistică neagră și să le restituie identitatea.

Adresele victimelor, suprapuse peste harta Capitalei

Memorialul virtual al Pogromului de la București reprezintă o hartă digitală accesibilă online ce suprapune adresele victimelor peste harta actuală a Capitalei. Datorită cercetării istorice, cifra seacă de 125 de morți a căpătat acum o altă rezonanță.

Anca Tudorancea, doctor în istorie: „Vorbim de 125, practic anonimizând victimele la multe comemorări. Această anonimizare a victimelor m-a făcut să caut mai departe și să găsesc povestea lor, să mă întreb, alături de alți colegi, unde au stat, cum au stat.”

Adresele victimelor sunt documentate prin extrase din hărțile vechi ale vremii și prin fotografii realizate de voluntari și studenți.

Astrid Rottman, arhitect: „E un exercițiu sau un experiment care a încercat să aducă în spațiul public bucureștean o traumă colectivă. Îl aducem în spațiul public altfel. Vorbim despre victime când erau în viață. Toți acești oameni sunt persoane singulare, au o istorie, au un suflet, au o existență. Și ce este foarte important, înainte de a se întâmpla ce s-a întâmplat, au avut o reședință.”

Noi date vor fi adăugate

Imaginile și textele cercetării istorice și arhitecturale dau identitate victimelor.

Anca Tudorancea, doctor în istorie: „O astfel de citire a istoriei locale, eu cred că este în interesul locuitorilor și în special în interesul predării Holocaustului într-un mod empatic și nu într-un mod detașat în care se vorbește despre lucruri îndepărtate și foarte îndepărtate care nu ne privesc pe noi și cam asta se întâmplă la multe comemorări.”

Noi date și portrete ale victimelor pogromului din București vor fi adăugate în memorialul virtual.

Memorialul virtual este accesibil de pe mobil și este o sursă de informații sau interpretări artistice. Proiectul ne îndeamnă să căutăm numele, străzile, poveștile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE