Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturia unui protestatar rănit pe 10 august 2018: „A fost o traumă. Nu pot uita acea zi”

Au trecut patru ani de la protestele din 10 august din Piața Victoriei, la care manifestanții au cerut îndepărtarea politicienilor cu probleme penale de la pârghiile de putere și organizarea de alegeri anticipate. Doru Oprea s-a aflat atunci printre manifestanți.

Protestul la care au participat zeci de mii de români din diaspora a fost înăbușit violent de forțele de ordine. Sute de oameni au fost răniți în urma intervenției în forță a Jandarmeriei. Printre aceștia s-a aflat și Doru Oprea, care a avut nevoie de mai multe operații după ce o grenadă cu gaze lacrimogene i-a explodat lângă picioare.

DORU OPREA – protestatar rănit: „Îmi aduc aminte minut cu minut tot ce s-a întâmplat, nu pot să uit ziua aceea. A fost ziua în care noi, cei din piață, am fost reprimați de Jandarmerie într-un mod ilegal. Mulți colegi și prieteni mi-au spus c-ar fi trebuit să urmez un ajutor, adică să merg la un psihoterapeut. A fost o trauma, da, pentru că au tras în noi cu gloanțe oarbe, cu grenade, am fost dus de urgență atunci la spital, o bucată de grenadă mi-a intrat sub mușchi, la doi milimetri de artera femurală, am fost operat în noaptea aceea, dup-aia am mai fost operat după 4 zile, pentru că gaura era foarte mare și nu se putea coase.

Evenimentele din 10 august 2018 și lipsa unui rezultat în anchetei care a fost deschisă în acest caz l-au determinat pe Doru Oprea să părăsească țara și să se stabilească pentru o perioadă în Franța. El spune că pe viitor s-ar putea întoarce în România.

DORU OPREA – protestatar rănit: Am fost invitat la o lună în Parlamentul European de un coleg de-al meu de la USR, Radu Mihail, pentru a discuta cu europarlamentarii de acolo. Voiau să știe exact de la cineva din piață ce s-a întâmplat acolo și după ce am asistat și la discursul Vioricăi Dăncilă – pe vremea aia era premier - în Parlament pe tema 10 august. Și ea, în loc să promită Parlamentului European sau europarlamentarilor că se va face o anchetă și că lucrurile nu vor fi lăsate de izbeliște, a început să se rățoiască, să vocifereze la europarlamentarii din alte țări, special Belgia și Franța, reproșându-le că și ei fac același lucru, cum au făcut și ei în București. Și, atunci, având un sentiment de dezgust, am zis că trebuie să iau o pauză și am decis să rămân în Franța.

Unul din subiectele importante ale zilei, Dosarul „10 august”, va fi dezbătut și la ora 21:00 cu procurorul general al României, Gabriela Scutea, în direct, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE