Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi detalii despre Dosarul 10 august. Ancheta, reluată în februarie 2022: 23 de jandarmi, suspecți

Mâine, se împlinesc patru ani de la violențele din 10 august 2018, când protestul Diasporei a fost înăbușit de Jandarmeria Română. Dosarul, plimbat între parchete și chiar închis definitiv de Tribunalul București a fost resuscitat în urmă cu șase luni. În 8 februarie 2022, dosarul a ajuns, din nou, la Secția Parchetelor Militare. Curtea de Apel București a solicitat reluarea anchetei, după ce un protestatar a făcut plângere.

În ultimele șase luni, au fost identificați 20 de noi suspecți. Este vorba despre jandarmi cu funcții de execuție, care se aflau în stradă în ziua de 10 august 2018. Ei sunt acuzați că au depășit limitele legale ale intervenției, mai precis că au folosit violența în mod nejustificat. Angajații Jandarmeriei au fost identificați în urma imaginilor filmate în Piața Victoriei.

Până acum, în dosar erau patru suspecți: foștii șefi din Jandarmerie, Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan și fostul secretar de stat din MAI, Mihai Chirica.

În premieră, au fost transcrise în întregime discuțiile purtate de jandarmi pe stațiile operative.

Ce s-a întâmplat pe 10 august 2018

Zeci de mii de români, majoritatea veniți din diaspora, au protestat în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Cei peste 100.000 de oameni au venit atunci în fața guvernului să strige împotriva guvernului și să o susțină pe Laura Codruța Kövesi, demisă din fruntea DNA, dar mai ales să se revolte din cauza modificărilor aduse legilor justiției și Codurilor penale.

Jandarmii au intervenit în forță, folosind bastoanele de cauciuc și gaze lacrimogene împotriva manifestanților pașnici. Peste 700 de persoane au avut de suferit din cauza grenadelor lacrimogene sau pentru că au fost bătute, și au depus sesizări penale după 10 august 2018, considerându-se părți vătămate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE