Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții în lanț după ce dosarul Revoluției a fost trimis în judecată: „Nu cred că la 32 de ani Iliescu o să fie condamnat”

Dosarul Revoluției a fost retrimis în instanță într-o zi simbolică. 3 august, Ziua Timișoarei, moment în care orașul rememorează evenimentele din 1919.

Banatul se unea atunci cu România. 70 de ani mai târziu, timișoreanii aveau să lupte din nou pentru libertatea lor. Ioan Bânciu este soțul primei femei împușcate în Timișoara în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Este doar unul dintre revoluționarii care vor să se facă dreptate, dar nu cred că acest lucru mai este posibil.

„Sotia mea a murit la 7 seara, când deja în alte zone, Piața Libertatii, Catedrala, se trasese, la Podul Lipovei cam 10.000 de manifestanți ne așteptau cu armele, au tras din toate direcțiile, și un elicopter deasupta noastra a tras, la 7 seara a cazut soția mea.

Sentimentul meu cu procesul Revoluției care au fost mai multe, dupa 32 de ani nu prea am încredere, niciodată nu s-a facut dreptate, cei care au tras nu au fost pedepsiți, nu cred ca la 32 de ani o sa fie Iliescu condamnat”, a declarat Ioan Bânciu, soțul primei femei împușcate în Timișoara, la Revoluție.

„Ceea ce s-a întâmplat la Timișoara, ce s-a întâmplat cu cadavrele timișorenilor împușcați pe 17 printre care și soția domnului de la Timișoara, ele au fost luate și duse la Spitalul județean de unde au fost luate în noaptea de 17 spre 18 și transportate la București în ceea ce s-a numit operațiunea Trandafirul.

De ce cred eu ca Iliescu nu va ajunge să fie judecat?! Să discutăm ce s-a întâmplat ultima dată când rechizitoriul făcut de Secția Parchetelor Militare a fost trimis către judecat, el a fost întors de judecători pentru vicii de procedura, adică procurorii militari nu și-au făcut profesia. Nici nu știu ce ar mai putea fi de comentat în privința competenței celor de la Secția Parchetelor Militare.”, a declarat Mădălin Hodor - istoric.

La aproape 33 de ani de la Revolutie, tinerii de azi nu știu nici ei adevărul despre cele petercute atunci. Documentarul „Pentru mine tu ești Ceaușescu” de Sebastian Mihăilescu vine să le spună ce a îsemnat dictatura Ceaușescu pentru a nu repeta și ei un trecut negru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE