Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marile companii din SUA continuă valul de concedieri și în 2023. Zeci de mii de oameni vor fi dați afară

Mediul de afaceri din Statele Unite este afectat de un val de concedieri și în 2023. Mari companii din industria IT, precum Amazon, Microsoft sau Meta, au anunțat că vor fi nevoite să renunțe la zeci de mii de angajați.

Motivul? Același motiv pentru care vedem această tendință la nivel general în afaceri chiar acum. Ratele ridicate ale dobânzilor și criza costului vieții înseamnă că oamenii cheltuiesc mai puțini bani. Acest lucru, la rândul său, are un impact asupra veniturilor acestor companii. Mai puține venituri înseamnă că întreprinderile trebuie să reducă costurile.

Cu toate acestea, sectorul tehnologic a înregistrat o creștere excepțional de rapidă în ultimii ani, datorită creșterii cererii, deoarece angajații au început să lucreze de la distanță. Dar, pe măsură ce închiderile pandemice s-au încheiat și oamenii au început să iasă din nou afară, creșterea veniturilor a început să se clatine.

Amazon face concedieri

Amazon, care și-a dublat forța de muncă, ajungând la peste 1,6 milioane de persoane în timpul pandemiei, plănuiește acum să elimine încă 9.000 de locuri de muncă în următoarele săptămâni, a declarat luni directorul general Andy Jassy într-o notă adresată personalului.

Disponibilizările ar marca a doua cea mai mare rundă de concedieri din istoria companiei, adăugându-se celor 18.000 de angajați pe care gigantul tehnologic a declarat că îi va concedia în ianuarie.

Reducerile de locuri de muncă vor afecta domenii profitabile pentru companie, inclusiv unitatea sa de cloud computing AWS și afacerea sa în plină expansiune din domeniul publicității. Twitch, platforma de jocuri de noroc pe care Amazon o deține, va suferi, de asemenea, unele concedieri, precum și organizațiile PXT ale Amazon, care se ocupă de resurse umane și de alte funcții.

Meta

Săptămâna trecută, compania mamă a Facebook, Meta, a anunțat, de asemenea, că va reduce alte 10.000 de locuri de muncă și că nu va ocupa 5.000 de posturi vacante.

Gigantul social media a eliminat deja 11.000 de locuri de muncă în noiembrie, aproximativ 13% din forța sa de muncă de la acea vreme. Aceasta a marcat una dintre cele mai mari disponibilizări din domeniul tehnologiei din 2022, Meta confruntându-se cu o piață publicitară slabă și cu costuri tot mai mari.

Compania a declarat că va reduce dimensiunea echipei sale de recrutare și va face reduceri suplimentare în grupurile sale de tehnologie la sfârșitul lunii aprilie, iar apoi în grupurile sale de afaceri la sfârșitul lunii mai.

Luna trecută, Meta a înregistrat profituri în scădere și al treilea trimestru consecutiv de scădere a veniturilor.

Twitter

În februarie, Twitter a concediat cel puțin 200 de angajați, adică aproximativ 10% din forța sa de muncă, potrivit New York Times.

Twitter a început concedierile în masă în noiembrie. De atunci, compania a concediat aproximativ 3.700 de persoane, adică aproximativ jumătate din forța sa de muncă, inclusiv personalul care a îmbrățișat public viziunea "hardcore" a lui Elon Musk pentru platforma de socializare.

Printre cei concediați se numără și loiala Esther Crawford - care a supravegheat abonamentul de verificare Twitter Blue al companiei și care a fost fotografiată anul trecut băgată într-un sac de dormit pe podeaua biroului.

Apple

Apple a "pus în pauză aproape toate angajările", o decizie care ar putea dura până la sfârșitul acestui an. Apple reduce, de asemenea, frecvența bonusurilor pentru unii angajați, potrivit Bloomberg.

Microsoft

În ianuarie, gigantul software a declarat că va elimina 10.000 de locuri de muncă, adică aproximativ 5% din forța sa de muncă, ca răspuns la "condițiile macroeconomice și la schimbarea priorităților clienților".

"În timp ce eliminăm roluri în unele domenii, vom continua să facem angajări în domenii strategice cheie", a declarat directorul general Satya Nadella într-un e-mail adresat angajaților.

El a subliniat importanța construirii unei "noi platforme informatice" care să utilizeze progresele în domeniul inteligenței artificiale (AI) și a unui serviciu care oferă chatbotul futurist ChatGPT de la OpenAI.

IBM

În ianuarie, IBM a anunțat 3.900 de disponibilizări și a prognozat o creștere anuală mai slabă a veniturilor.

Compania a declarat că cererea de digitalizare a afacerilor, determinată de pandemie, a cedat locul unor cheltuieli prudente din partea clienților îngrijorați de recesiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE