Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manifestații pro-palestiniene în universitățile de renume mondial. Studenții de la Științe Politice din Paris au blocat intrarea într-o clădire

Mișcările studențești de susținere a civililor din Gaza se extind. În capitala Franței, tinerii au protrestat în fața unei clădiri ce aparține Institutului de Științe Politice. Iar în Statele Unite ale Americii, cel puțin 234 de persoane au fost reținute, după ce au fost ridicate adevărate tabere în campusuri. Printre universitățile unde sunt proteste se numără Harvard, Berkeley și Yale.

Inspirați de protestele de peste Ocean, studenții francezi de la prestigioasa facultate de Științe Politice din Paris au blocat intrarea unei clădiri din campus. Unii tineri au ieșit la ferestre cu pancarte pe care scria “Suntem cu toții palestinieni.”

”S-ar putea să fi fost inspirați de ceea ce se întâmplă la Columbia, la Yale, la Harvard, la UNC (Universitatea din Carolina de Nord), la Vanderbilt, la toate aceste universități din America. Însă solidaritatea noastră rămâne în primul rând cu poporul palestinian”, a menționat.

Confruntări între protestatari

Asta după ce cu două zile înainte, poliția a întrerupt o manifestație care avea loc într-un amfiteatru. A fost organizată și o contramanifestație. Protestatarii proisraelieni au sosit să se confrunte cu cei propalestinieni însă a intervenit poliția pentru a nu exista incidente. Printre numeroșii absolvenți celebrii ai școlii se numără președintele francez Emmanuel Macron și premierul Gabriel Attal.

Mișcarea studențească în favoarea civililor din Gaza a început la Universitatea Columbia, din New York. Și a crescut în amploare în Statele Unite, pe măsură ce poliția a intervenit ca să disperseze protestatarii.

Khymani James, student la Universiatea Columbia: ”Această tabără, o demonstrație pașnică, condusă de studenți, face parte din mișcarea mai mare pentru eliberarea palestinienilor. Suntem, de asemenea, aici pentru a cere ca Universitatea Columbia să cedeze, să dezvăluie și să ofere amnistie tuturor studenților care s-au confruntat cu măsuri disciplinare sau au fost exmatriculați din universitate pentru participarea la proteste propalestiniene.”

Manifestații pro Israel, la polul opus

În replică, au existat și manifestații ale celor care susțin Israelul. Sute de oameni s-au strâns în fața Universității Columbia și au cerut eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas.

Însă Universitatea din California de Sud a anulat ceremoniile de absolvire, programate pentru 10 mai, pe motiv că trebuie luate măsuri de siguranţă. Protestatarii au ridicat corturi în mai multe campusuri, printre care și cele ale unor instituții de renume, precum Harvard, Universitatea din California - Berkeley, Yale, Emerson și Universitatea din Michigan. Protestatarii denunță un climat ostil și cer ca universitățile să se dezică de sprijinul pentru Israel și pentru industria implicată în războiul din Gaza.

Asmer Safi, student pakistanez la Harvard: ”Harvard rămâne complice din punct de vedere material și moral la genocidul palestinienilor, motiv pentru care vedem că protestele au loc în mod continuu, vedem opresiunea studenților care are loc în legătură cu aceste proteste.”

Studenții evrei spun că unele sloganuri și atitudini sunt de fapt antisemite și ofensatoare.

Ely Hahami, student evreu la Harvard: ”Cred că toți ar trebui să-și afirme ideile, dacă sunt împotriva urii și terorii. Cred că oricine a susţinut atacul Hamas din 7 octombrie trebuie să-şi regândească deciziile şi să revină la o umanitate colectivă. Și aș dori ca unii oameni să delimiteze sprijinul lor pentru Palestina de sprijinul lor pentru Hamas.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE