Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eforturi pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza. România și alte 17 țări au semnat o declarație pentru eliberarea lor

Zeci de oameni s-au adunat în Tel Aviv, în semn de mulțumire pentru toate țările care au semnat declarația privind eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza. Mulți dintre ei au rude care sunt ținute în captivitate din luna octombrie. Declarația a fost semnată de 18 lideri de stat, printre care și președintele Klaus Iohannis.

18 șefi de stat au cerut din nou grupării Hamas să pună capăt crizei din Orientul Mijlociu și să-i elibereze pe ostaticii ținuți în Gaza. În Israel, evenimentul a fost marcat de rudele ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza. 

”Aș vrea să mulțumesc tuturor oficialilor de la Casa Albă implicați, tuturor celor care au convins alte țări să susțină această declarație”, a mărturisit un localnic. 

”Este un moment oportun nu doar pentru a face declarații sau pentru a vorbi. E timpul să acționăm. E timpul să înțelegem că ne confruntăm cu o grupare radicală, care are scopul de a ne distruge. E timpul ca întreaga lume să se trezească și să facă tot ce-i stă în putere pentru ca acești oameni să se întoarcă acasă”, a menționat un altul. 

130 de oameni sunt încă blocați în Fâșia Gaza

După ultimul acord încheiat între Hamas și Israel în privința eliberării ostaticilor, 130 de oameni sunt încă blocați în Fâșia Gaza. 34 dintre ei ar fi murit între timp, cred autoritățile statului evreu. Acum câteva zile, gruparea Hamas a publicat imagini cu Hersh, unul dintre tinerii răpiți de teroriști în octombrie anul trecut. El a fost rănit și a fost nevoie să-i fie amputat un braț. În mesajul său, Hersh a criticat guvernul de la Tel Avivi, așa cum au făcut și alți ostatici israelieni, în videoclipurile de propagandă ale Hamas.

Jon Polin, tatăl lui Hersh Goldberg-Polin: ”Suntem mai liniștiți, pentru că am văzut că este în viață. În același timp, continuăm să ne facem griji pentru starea lui de sănătate. Vrem să facem un apel pentru toate părțile care până acum au fost implicate în negocieri, Qatar, Egipt, Statele Unite ale Americii, Hamas și Israel. Profitați de acest moment și încheiați un acord pentru ca noi să-i revedem pe cei dragi.” 

Negocierile pentru un armistițiu în Fâșia Gaza sunt însă în impas. Israel și Hamas se acuză reciproc de blocarea discuțiilor. Premierul Benjamin Netanyahu spune că eliberarea ostaticilor este o prioritate, dar nu este dispus să accepte condițiile impuse de gruparea teroristă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE