Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rebelii Houthi au atacat nave americane și grecești și spun că au vizat "o coaliție occidentală de nave de război". SUA confirmă

La două săptămâni după atacurile grupului Houthi asupra navelor americane, a venit alt atac al luptătorilor din Yemen. Țintele au fost tot ambarcațiuni americane, dar și grecești sau israeliene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Houthi, Yahya Saree, atacurile au vizat "o coaliție occidentală de nave de război". El susține că a fost lovită și nava de marfă Maersk Yorktown, în Golful Aden.

Armata americană a confirmat că militanții Houthi au lansat o rachetă balistică antinavă, de pe teritoriul lor, către "o navă sub pavilion american, deținută și operată de 18 membri ai echipajului american și patru greci".

"Nu au fost raportați răniți sau daune la navele americane, la cele ale coaliției sau la cele comerciale", a precizat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM), într-un comunicat, citat de Al Jazeera.

Atacuri Houthi asupra navelor americane din Marea Roșie

Ministerul grec al Apărării a declarat că una dintre navele militare grecești, care servesc în misiunea navală a Uniunii Europene de a contracara gruparea Houthi din Marea Roșie, a interceptat două drone lansate din Yemen către o navă comercială.

Operațiunile comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO) au confirmat anterior un incident la aproximativ 133 km sud-est de portul Djibouti, din Golful Aden. Purtătorul de cuvânt al Houthi a spus că "luptătorii au vizat nava israeliană MSC Veracruz, în Oceanul Indian și au tras asupra unei nave de război americane."

La două ore de la atacul asupra Maersk Yorktown, Armata americană a declarat că "forțele s-au regrupat și au distrus cu succes patru drone deasupra Yemenului. Aceste acțiuni sunt întreprinse pentru a proteja libertatea de navigație și pentru a face apele internaționale mai sigure și mai sigure pentru navele americane, ale coaliției și navelor comerciale".

Nu este prima dată când militanții Houthi, care susțin gruparea Hamas, au lansat atacuri asupra acestor nave. Au mai făcut-o și în noiembrie, la scurt timp după ce Hamas-ul a atacat Israelul, iar motivul invocat a fost "de a opri războiul Israelului împotriva Gaza".

Marea Roșie a devenit un teatru de război

Houthi și-a extins treptat atacurile de la navele israeliene, la nave comerciale și navele de război ale SUA și ale Marii Britanii, în timp ce Washingtonul a mobilizat o coaliție maritimă pentru a se apăra de aceste atacuri și, împreună cu armata britanică, a vizat Yemenul cu numeroase raiduri aeriene.

Potrivit Administrației Maritime a SUA, pe lângă confiscarea unei nave comerciale în noiembrie și scufundarea unei nave deținute de Marea Britanie în martie, luptătorii Houthi au lansat peste 50 de atacuri asupra transportului maritim, începând din noiembrie.

Frecvența atacurilor Houthi s-a redus în ultimele luni, pentru că grupul pare să-și fi epuizat stocurile de rachete și drone. Atacurile anterioare revendicate de această grupare au avut loc pe 10 aprilie, când Houthi susține că a lovit "trei nave care aveau legătură cu SUA și Israel, dar și o navă de război americană".

Atacurile Houthi au forțat mai multe nave să nu mai treacă prin Marea Roșie și Canalul Suez, ci să fie nevoite să ocolească Africa de Sud, ceea ce a făcut ca tranzitul să se lugească cu săptămâni întregi și să fie mai costisitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE