Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Suntem pregătiți să folosim arme pe care nu le-am mai folosit vreodată". Iran amenință din nou Israelul

Tensiunile escaladează în Orientul Mijlociu. După ce Israelul a lovit consulatul Iranului din Siria, iranienii au răspuns cu o ploaie de peste 300 de rachete și drone asupra Israelului, trase dinspre teritoriul Libanului și de către gruparea Houthi, din Yemen.

Cu toate că israelienii au interceptat 99% dintre ele, premierul Benjamin Netanyahu a spus că va da o replică. Numai că marii lideri ai lumii se tem că totul ar putea scăpa de sub control.

Iran: "Suntem pregătiți să folosim arme pe care nu le-am mai folosit vreodată"

Astfel, în cazul unei alte lovituri israeliene, președintele Ebrahim Raisi a spus că va răspunde "într-un mod extins și dureros", iar șeful Comitetului pentru Securitate Națională, Abolfazl Amouei, a declarat că, în cazul unui contraatac, "Iranul este pregătit să folosească o armă pe care nu a mai folosit-o niciodată". Declarația sa este citată de Jerusalem Post și The Economic Times.

Evident că declarația face referire la arme nucleare. De altfel, când a lovit Israelul, Iranul și-a închis instalațiile nucleare.

Mai mulți oficiali iranieni au ținut să transmită mesaje dure.

"Le amintim șefilor de stat ai Statelor Unite, Regatului Unit, Franței și Germaniei să nu mai susțină regimul terorist în declin al Israelului, care ucide copii. Iran a dovedit că nu dorește să extindă războiul. Răspunsul va fi mai puternic dacă regimul israelian recurge la un act agresiv mai sever", a spus generalul Abolfazl Shekarchi, citat de agenția de știri IRNA.

În plus, adjunctul ministrului de Externe iranian, Ali Bagheri Kani, a precizat că Iran nu va aștepta 12 zile pentru a răspunde unui alt atac israelian, ci va răspunde "în câteva secunde", potrivit Economictimes.

"Am efectuat acest atac ca descurajare, iar dacă are loc o altă acțiune, acțiunile noastre vor fi cu siguranță mai serioase. Sfatul nostru pentru toți susținătorii regimului sionist este să aprecieze valoarea acțiunii responsabile și proporționale a Iranului. În loc să aleagă cuvinte nepotrivite despre Iran, ar trebui să avertizeze regimul uzurpator să nu mai comită alte acte rele, pentru că vor suporta consecințe incalculabile pentru acest regim", a spus Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

Numai că Israelul a anunțat deja, prin Herzi Halevi, șeful Statului Major, că va lovi dur.

Însă unii oficiali americani consideră că este puțin probabil ca israelienii să atace direct Iranul, ci mai degrabă ținte proxy care sunt aliate iranienilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE