Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fake news demontat. Cum a utilizat Iranul inteligența artificială pentru a ilustra pagubele produse armatei israeliene

Au apărut și imagini realizate cu ajutorul Inteligenței Artifciale, care sunt prezentate în online ca fiind secvențe ce surprind atacuri ale armatei iraniene asupra Israelului. Acestea ar fi știri false care vin din toate părțile.

În timp ce, pe Twitter și TikTok, zeci de utilizatori anunță Al Treilea Război Mondial, statul iranian răspândește și el informații false.

Fake news utilizate de Iran pentru a ilustra atacul asupra Isarelului

Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: "Inteligența artificială și, în general, utilizarea acestor clipuri video făcute cu ajutorul ei, deja pare că a devenit un instrument tradițional pentru astfel de momente. Ne așteptăm ca, într-o astfel de situație, să apară un material care să nu aibă nicio legătură cu realitatea."

Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: "Ce dezinformări s-au răspândit în online în ultimele zile, după ce a început acest conflict? Acesta este materialul care a circulat cel mai mult în online, atât pe Twitter, cât și pe TikTok. Pare că vedem momentul unor atacuri, însă în realitate, acest material nu are absolut nicio legătură cu realitatea și cu conflictul din Iran. Au fost foarte multe conturi care au distribuit această postare și foarte multe dintre ele au anunțat că, în acest mod, începe Al Treilea Război Mondial, așa cum vedem în textul acestei postări.

Sunt foarte multe întrebări cu privire la modul în care, în ultimele ore, a reacționat platforma Twitter (X) pentru că acel material a strâns 37 de milioane de vizualizări. Au fost 34 de postări care au fost găsite de experți în dezinformare și doar două dintre aceste postări erau marcate ca fiind potențial false. 77% din conturile care au distribuit postarea sunt conturi verificate, adică acele conturi care au acea bifă albastră și care, până acum, erau considerate ca fiind conturi de încredere.

Însă vin și informații false din partea statului iranian. La televiziunea de stat din Iran au fost folosite aceste imagini pentru a ilustra daunele create de armata iraniană asupra Israelului. De fapt, aceste imagini sunt făcute în momentul în care, în Chile, a avut loc un incendiu. Așadar, nicio legătură cu atacurile asupra Israelului. De altfel, ambasadorul statului israelian în Chile a scris pe contul său de Twitter că au fost oprite 99% dintre atacurile cu rachete asupra Israelului."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE