Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful agenției ONU pentru energie atomică, îngrijorat că Israelul ar putea ataca facilități nucleare din Iran

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea ca Israelul să vizeze instalațiile nucleare iraniene. De asemenea, Rafael Grossi a precizat că AIEA va relua marți inspectarea facilităților nucleare din Iran, relatează agenția Reuters, citată de Jerusalem Post.

Reacția șefului AIEA vine în contextul în care Israelul a anunțat că va veni cu un răspuns la atacul iranian de sâmbătă, în pofida avertismentelor aliaților occidentali care vor să evite escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că Iranul și-a închis duminică instalațiile nucleare din ”motive de securitate”. Cu toate că au fost redeschise luni, autoritățile iraniene i-au ținut departe pe inspectorii AIEA ”până când vom vedea că situația este complet calmă”.

"Ne vom relua activitatea mâine (marți, n.red). Acest lucru nu a avut un impact asupra activității noastre de inspecție”, a afirmat Grossi, luni, la New York.

Șeful AIEA lansează un apel la ”reținere maximă”

Întrebat despre posibilitatea unui atac al Israelului asupra instalațiilor nucleare iraniene, Grossi a răspuns: ”Suntem întotdeauna preocupați de această posibilitate”.

Din acest motiv, șeful AIEA a lansat un apel la ”reținere maximă”.

AIEA inspectează în mod frecvent principalele instalații nucleare ale Iranului, precum unitățile de îmbogățire a uraniului de la Natanz, care se află în centrul programului nuclear al republicii islamice.

Iranul susține că programul său nuclear este în întregime pașnic, însă puterile occidentale acuză Teheranul că încearcă să fabrice bombe nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE