Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul general al ONU: ”Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei” | De ce Iran a atacat Israelul

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a lansat un apel la ”reținere maximă”, în contextul atacului lansat de Iran asupra Israelului și a evidențiat că nici regiunea Orientului Mijlociu și ”nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”.

În cadrul Consiliului de Securitate reunit duminică după atacul Iranului împotriva Israelului, Guterres a avertizat că țările din Orientul Mijlociu se confruntă cu ”un pericol real al unui conflict generalizat devastator”.

”Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Populaţiile regiunii se confruntă cu un pericol real al unui conflict generalizat devastator. Este momentul pentru dezamorsare şi dezescaladare. Este momentul pentru a da dovadă de reţinere maximă”, a precizat Antonio Guterres, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

”Este vital să se evite orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu. "Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”, a adăugat secretarul general al ONU.

Oficialul de rang înalt a condamnat din nou atacul lansat sâmbătă de Iran împotriva Israelului, denunţând o ”escaladare gravă”. Guterres a criticat în termeni duri și atacul asupra consulatului iranian de la Damasc, lansat la 1 aprilie, invocând ”principiul inviolabilităţii” instituţiilor diplomatice.

Motivul invocat de Iran: ”Nu a avut altă opţiune decât să-şi exercite dreptul la autoapărare”

Iranul ”nu a avut de ales decât să-şi exercite dreptul la autoapărare”, a afirmat ambasadorul republicii islamice la ONU, Amir Saeid Iravani, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.

"Consiliul de Securitate nu şi-a îndeplinit datoria de a menţine pacea şi securitatea internaţionale", nereuşind să condamne lovitura de la 1 aprilie împotriva consulatului iranian din Damasc şi, "în aceste condiţii, Republica Islamică Iran nu a avut altă opţiune decât să-şi exercite dreptul la autoapărare", a declarat ambasadorul iranian.

Diplomatul iranian a dat asigurări Teheranul nu doreşte o escaladare, însă că va răspunde la "orice ameninţare sau agresiune".

Israelul, inamicul declarat al Iranului

De la revoluţia iraniană din 1979, Israelul este inamicul declarat al Republicii islamice iraniene. Până în prezent, Teheranul nu a atacat în mod direct Israelul, motiv pentru care cele două state s-au confruntat prin terţi, cum ar fi gruparea şiită libaneză Hezbollah.

Potrivit sursei citate, atacul iranian, numit "Promisiune onestă", a fost un răspuns la lovitura care a distrus consulatul iranian din Damasc la 1 aprilie, atac în care şi-au pierdut viaţa şapte membri ai Gărzilor Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice. Iranul a acuzat Israelul, care nici nu a confirmat, nici nu a infirmat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE