Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis a aprobat trimiterea de militari români în Orientul Mijlociu. Alții vor participa la deminare în Marea Neagră

Președintele Klaus Iohannis a aprobat ca mai mulți militari români să participe la operații de securitate maritimă sub coordonarea Uniunii Europene și a Statelor Unite în zona Orientului Mijlociu, în contextul tensiunilor dintre Iran și Israel. De asemenea, șeful statului cere aprobarea Parlamentului pentru ca zeci de militari români să participe la o misiune de combatere a minelor marine în Marea Neagră.

Klaus Iohannis a precizat că, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a decis trimiterea mai multor militari români în Orientul Mijlociu, ”pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al intensificării acțiunilor grupării rebele yemenite Al-Houthi asupra unor obiective și interese relaționate Israelului, inclusiv asupra traficului comercial maritim din Marea Roșie, situația de securitate din zona coastelor yemenite și a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene și mondiale”, se arată documentul adresat Parlamentului României.

Președintele a amintit că Statele Unite au lansat în decembrie 2023 operația maritimă de tip ”Prosperity Guardian” pentru a contracara acțiunile rebelilor Houthi din Marea Roșie. De asemenea, în februarie 2024, Uniunea Europeană a făcut demersuri pentru a lansa misiunea maritimă EUNAVFOR ASPIDES, cu scopul de a proteja securitatea maritimă pe ”principalele rute de navigație din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaționale din Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic”.

”EUNAVFOR ASPIDES va lucra în strânsa colaborare cu conducerea Grupării Multinaționale de Forțe, dislocată în Marea Roșie și Golful Aden, precum și cu Operația maritimă a Uniunii Europene dedicată contribuției la securitatea maritimă în vestul Oceanului Indian și în Marea Roșie (EUNAVFOR ATALANTA).

În acest context, (...) la propunerea Prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am aprobat participarea Armatei României la Operația de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNAVFOR ASPIDES, în vederea asigurării libertății de navigație în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaționale din Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic, începând din anul 2024, cu până la 5 militari”, se arată în solicitarea președintelui Iohannis către președintele interimar al Camerei Deputaților.

De asemenea, Iohannis cere aprobarea Parlamentului ”pentru participarea Armatei României la Operația maritimă de tip coaliție PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roșie, Golful Aden și teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la 3 militari”.

Președintele României a mai precizat că „participarea personalului la această operație, în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul statului Bahrain, se va face ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat”.

Fondurile pentru participarea la aceste misiuni sunt asigurare din bugetul Ministerului Apărării Naționale pentru 2024.

Zeci de militari români vor participa la o misiune de deminare în Marea Negră

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a evidențiat că ”din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, amenințarea minelor în derivă instalate de ambele state s-a amplificat, afectând siguranța navigației și a populației, așa cum au demonstrat numeroasele incidente înregistrate în Marea Neagră, în apropierea granițelor României”.

În acest context, Turcia a propus formarea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea/MCM BLACK SEA).

”Constituirea MCM BLACK SEA este o premieră în istoria recentă a regiunii Mării Negre și un proiect de importanță strategică. (...)

În acest context, (...), solicit aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la operațiile desfășurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră — MCM BLACK SEA, începând cu anul 2024, cu personal de stat major - până la 6 militari și 1 navă militară cu capabilități MCM și echipă EOD la bord, având un echipaj de până la 85 de militari”, a menționat președintele României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE