Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Date Eurostat: România are cei mai puțini absolvenți de facultate din UE. Numai 17,4% dintre români au studii superioare

România are cei mai puțini absolvenți de studii superioare din Uniunea Europeană. În timp ce în Irlanda și Luxemburg aproape jumătate din populație are o facultate terminată, în țara noastră este vorba doar despre 17% din populație.

România este la coada clasamentului european

Așadar, România este la coada clasamentului european când vine vorba de numărul persoanelor cu studii superioare. Concret, cifrele Eurostat arată că doar 17,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani aveau studii superioare în 2022, puțin peste 60% aveau studii medii, iar aproape 22% nu aveau nici măcar studii liceale.

Spre comparație, media europeană când vine vorba de numărul persoanelor cu studii superioare este de 32%.

Cei mai mulți cetățeni cu studii superioare sunt în țările nordice și baltice

La coada clasamentului mai vedem Italia și Turcia. La polul opus, cei mai mulți cetățeni cu studii superioare sunt în țările nordice și baltice. De exemplu, în Irlanda și Luxemburg aproape jumătate din populație a absolvit o facultate. Și în Suedia și Norvegia procentul este destul de mare - de peste 45%. Practic, aceste țări sunt mult peste media europeană.

Totodată, studiul mai arată că numărul femeilor care au absolvit o facultate este mai mare decât cel al bărbaților.

Media femeilor cu studii superioare în UE este de peste 47%,

Media femeilor cu studii superioare în Uniunea Europeană este de peste 47%, comparativ cu 36%, în cazul bărbaților. Cele mai mari discrepanțe sunt în Islanda, Slovenia și Slovacia.

În contrast, Turcia, Elveția și Germania au înregistrat cel mai mic decalaj între numărul femeilor și bărbaților cu studii superioare. Și în România diferența este mică: 28%, în cazul femeilor, și 21% în cazul bărbaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE